A Jobbik annyira “nem tud azonosulni” a Kurucinfóval, hogy rendszeresen veszi át az anyagait

Emlékeztek még, amikor Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt fejtegette, hogy oké, hogy a neonáci blogon hirdetnek, nem mindenképpen tudnak vele azonosulni. Mindjárt láthatjuk, hogy néz ez ki a gyakorlatban.

Hírkút.hu-Grafika

Hírkút.hu-Grafika

A jobbik.hu-n a “kuruc.info” kulcsszóra nulla találat van. Ez még nem jelent semmit, legyünk jó indulatúak, egyszerűen használhatatlan a keresőjük (ahogy a 444-é, és annyi híroldalé is), sebaj. Ott van nekünk a Google. Írjuk be a következőt:

kuruc.info site:jobbik.hu

Ez azért nagyon klassz, mert a jobbik helyi szervezeteinek fenntartott aloldalakon is keres, erre még a végén visszatérek, ez miért lényeges. Nos, amint láthatjuk, van jó számmal átvett anyag.

jobbiknacik

552 találat van, ami elég sok egy konkrét domain-re (ezek mind különálló oldalak, illetve posztok, ezért itt természetesen nem lehetnek százezres találatok, mint ha a teljes világhálón keresnénk – ne feledjük: konkrét oldalon kerestünk).

Köztük néhány erősen zsidózó is, a

Jobbikkal szimpatizáló fiatalokat egy másik poszt pedig “Kuruc.info-nemzedéknek” nevezi,

ami aprócskát ellentmond Vonával. Ha a fenti keresőszavakhoz a “kuruc.infó” után hozzátesszük a “zsidó” szót, úgy még mindig 161 találat fogad bennünket, azaz a második legnagyobb magyar párt oldalán több mint másfél száz faji alapon különbséget tévő poszt olvasható, például ilyen nyílt és közvetlen antiszemitizmust felvonultatók is (a hirhedt ásotthalmi polgármester nevével fémjelezve…).

jobbik toroczkai

A fenti képen fölhívnám a figyelmet a jobb felső sávban beágyazott videóra, amely a Jobbik videók nevű csatornára lett föltéve, és amely ismerős lehet számunkra, ugyanis ugyanez a fiatalember ugyanezen háttér és layout mellett vezette föl a Hitlerről pozitív színben megemlékező anyagukat. Tehát ők maguk sikeresen bizonyították, hogy az anyag eredeti, valóban ők éltették a náci tömeggyilkos diktátort. (Azóta már az N1 TV-nek volt pénze, és már rég megváltozott a kinézete, de mivel itt a balatonalmádi Jobbikhoz kötődő anyagot tettek ki, ezért ez még régi.)

De nem csak arról van szó, hogy a portál frenetikus “leleplezéseit” veszik át egyfajta hírportálként használva (hiszen akkor hivatkozhatnának arra, hogy például a balos Népszava is használja az MTVA-hoz tartozó MTI híreit), hanem annak képeit, illetőleg sajnáltatják is őket, és cenzúráért sikoltoznak, amikor egy-egy rasszista, antiszemita posztért egy-egy boldogabb országban helyet foglalaló közösségi médium tiltja a nyíltan holokauszttagadó oldalt.

Vannak persze szórakoztató dolgok is, mikor Morvai Krisztina a Facebookhoz fordul nyílt levelében – ő nem repült el Dublinba., mint ideológiai társa.)

A helyiek még nem cukik

Nos, és akkor a helyi szervezetek. Tudjuk, hogy a Jobbik “néppártiasodásnak” (tudjuk: a KDNP is annak nevezi magát, ez a név sok mindent elbír) nevezett cukiságkampánya óta a Jobbik központi web- és Facebook-oldala patikamérlegen ki van mérve. Semmi olyan uszítás ne legyen, ami közvetlen, és egyértelmű. Plusz klassz modern dizájn mindehhez. Na, a helyi szervezeteké mér nem ilyen. Érdemes megfigyelni, milyen jól elkülönülnek a központi oldalról megosztott és a saját posztok.

Ez a poszt a Jobbik jékei alapszervezetének oldalán jelent meg (Forrás: Kettős Mérce)

Ez a megdöbbentően nyíltan neonáci poszt a Jobbik jékei alapszervezetének oldalán jelent meg (Forrás: Kettős Mérce)

Ez utóbbiak már nem olyan dizájnoltak, oda már belefér egy-két

cigányozás, zsidózás, sőt még náci-nyilas propaganda is.

(Itt tekinthető meg, miután botrány lett belőle, valamiért letörölték.)

Aztán meg lehet cenzúráért kiáltani, ha letörlik őket mondjuk a Facebookról, amely komolyan veszi a felhasználási feltételeinek a gyűlöletkeltést és uszítást tiltó passzusait.

Nem válaszolnak

Miután a hitleres videót firtatván az N1 TV facebookjáról kitiltottak, emailben kerestem meg őket a témában, valamint a Jobbik sajtóosztályát a következő kérdéseimmel:

  • Melyik médium vagy médiumok számítanak a Jobbik hivatalos párt fórumának?
  • Az Alfahír, az N1TV, illetve a Kuruc.infó ezek közt van-e?
  • Ha nem, milyen kapcsolatban állnak velük?
  • Vona Gábor egy televíziós interjúban azt mondta, nem az ő utasítására hirdették a könyvét és a Jobbik hivatalos pártrendezvényeit a (rasszista és holokauszttagadó) Kuruc.infó oldalon. Akkor hogyan?
  • Egy 60-130 ezer forintos hirdetési árakkal dolgozó oldal ingyen az Önök tudta nélkül tesz közzé Önökről hirdetést?
  • Szintén a fenti interjúban Vona Gábor azt is említette, hogy a Jobbik Majálisának hirdetésén a Kuruc.infó mint médiatámogató jelent meg. Nem gondolják, hogy ha egy médiummal médiatámogatási szerződést kötnek, akkor legalább szalonképesnek kell tartani?
  • Önök elfogadhatónak és szalonképesnek tartják a Btk. több passzusát rendszerint megsértő Kuruc.infó oldalt?

Mindez lassan egy hónappal ezelőtt történt, sajnos eddig nem érkezett válasz a párt sajtósaitól. Mindenesetre én türelemmel várok, amint jelentkeznek, természetesen megírom, mit reagáltak.

Egy hét múlva látogatható lesz a Dóm alatti komplexum
Nézegessen képeket a havas Szegedről!
Ha kíváncsi hasonló cikkekre, csatlakozzon Facebook-oldalunkhoz!