Persze, hogy megy. És a BBC History magazinban van hirdetés abban a számban, ami a második világháborúról szól? A Rádió88-ban vannak rádiószpotok a hírek előtt, ha abban elmondják, hogy felavattak egy emlékművet a ruandai népirtás áldozatainak emlékére? Persze. Mert a média így működik. Nem pedig úgy, ahogy a YouTube bevezetett egy jó szándékú, de felületes szabálya gondolja.

Létrehozták a videók közt az úgynevezett tartalom/adatok (!) alapján nem hirdetőbarát kategóriát. Ide tartoznak több részben érthető kategória mellett az

„Ellentmondásos vagy érzékeny témák és események, például háborúhoz, politikai konfliktusokhoz, természeti katasztrófákhoz és tragédiákhoz kapcsolódó témák, akkor is, ha felkavaró ábrázolás nem látható”.

Értsd: egy holokausztmegemlékezésről szóló híradós anyag, vagy egy emlékműavatás. (Maga a videó nagyon régi, és elég gagyi, akkor a csigalassú internetem mellett nem tudtam még feltölteni az egészet, elsőre csodálkoztam is, hogy ezzel a videóval foglalkozik még valaki, de én is így jártam, ennek kapcsán írom most ezt a cikket is.)

De kezdjük az elejéről. Egy korábbi problémára volt ez az elnagyolt és hibás válasz. A YouTube-on is hirdető cégek kitalálták, hogy nem akarnak olyan tartalmak előtt hirdetni, amelyek rasszisták, homofóbók, erőszakosak stb. Ez idáig érthető is, hiszen mondjuk egy ilyen tartalmú nyomtatott magazinban sem tennének közzé szívesen reklámot. Csak hogy az a gond, hogy az internet egyszerűen nem így működik.

A hirdetéseket ugyanis hozzád, felhasználóhoz rendeli hozzá az érdeklődésed, lokációd, preferált nyelved stb. alapján (ezért jönnek be magyar hirdetések külföldi oldalakon is), ennek csupán egy része az éppen megtekintett adott tartalom. Tehát te a hirdetést „a” YouTube-on futtatod, nem egy konkrét videó előtt-után-közben. (Anno ezt nagyon benézte a Magyar Idők.)

A hozzáállás tehát teljesen hibás. A felhasználási feltételeknek nem megfelelő tartalmakat pedig törölni kell, de olyanokat meghatározni, amik maradhatnak, de nem hirdetőbarátok, marhaság. (Most nem a szerzői jogi hirdetés letiltásról van szó, az egy teljesen külön történet.)

De ha már van ilyen kategória: akkor először is a fent idézett utolsó pont egy agyzsibbasztó hülyeség, éppen az utolsó mondata miatt. Ha már mindenképpen ragaszkodunk ehhez, akkor sem kell szűrni a történelmi eseményekre való megemlékezéseket, emlékmű-avatásokat stb.

Ja, ha azt szeretném, hogy a kérdéses videókat élő emberek meg is nézzék, azt külön kell kérni, amit a Videókezelőben tehetünk meg. (Nem nagyon érdekel az a 0,000001 dollár, ami bejön a gagyi minőségű akkori ma már őskövület valószínűleg fixfókuszos telefon kamerával felvett videó, de most már annyira felhúztam magam ezen, hogy azért is ki fogom járni.)

Markánsan és aktívan
Ha kíváncsi hasonló cikkekre, csatlakozzon Facebook-oldalunkhoz!