Az egyenlő házasság bevezetése óta csökkent az öngyilkossági kísérletek száma a tengerentúlon

Méghozzá a fiatalok körében. A tanulmány, ami ezt kimutatta, még azelőtt készült, hogy az egész országban engedélyezték az LMBTQ-emberek számára is a házasságkötést.

JAMA orvosi szaklap gyermekgyógyászati rovatában közölt tanulmány kifejezetten a tizenévesekkel szemben állapítja meg: azokban az államokban, ahol engedélyezték az azonos nemű párok házasságát, csökkent az öngyilkossági kísérletek száma, szemben azokkal, ahol ezt nem vezették még be (azóta kiterjesztették általánosan az egész Egyesült Államokra).

 A kutatás szerint a szám 
 7 százalékkal esett vissza,
 csak az LMBTQ-diákok között 
 között pedig 14-gyel.  

Julia Raifman, a tanulmány vezetője kifejti, hogy az érintett korosztály nem az, aki már ténylegesen házasodna, a házasságkötési egyenlőség egyszerűen csökkentette a szexuális orientációval szembeni stigmákat. Így ha még nem is akartak azonnal élni a lehetőséggel, tehát már effektíve házasságot kötni, kevésbé érezték megbélyegezve magukat, ezzel szemben sokkal bizakodóbban tekintettek a jövőre.

A tizenévesek körében az öngyilkosság nagyon komoly veszélyt jelent, konkrétan 10 és 24 év között a második leggyakoribb halálozási indok. A szám még borzasztóbb az LMBTQ-diákok körében, ahol 29 százalékuk kísérelt már meg öngyilkosságot, míg a heteroszexuális diákoknál ez a szám 6 százalék. A jelentett mentális betegségek száma általában nagyobb az LMBTQ-népesség körében hasonlóan a többi kisebbség tagjaihoz egyébként.

A dolgot természetesen a velük szembeni előítéletes, negatív hozzáállás okozza, aminek az LMBTQ-tinédzserek ki vannak téve legyen szó zaklatásról, megfélemlítésről vagy éppen fizikai bántalmazásról is akár. Az erősen elutasító családból származók közül 8,4-szer többen kísérlik meg ezt a szörnyű tettet, mint azok, akiknek elfogadó rokonaik, családtagjaik vannak. Azért azt fontos leszögezni, hogy az öngyilkosság valójában még mindig ritka, szerencsére az emberek többségének sikerül átvészelnie ezeket a nehéz időszakokat.

A legalizáció és a csökkenés közti összefüggés a kutatók szerint egyértelmű, az azonban nem világos, hogy a mellette szóló kampány és ezáltal az érzés, hogy nincsenek egyedül, vagy maga a konkrét intézkedés és annak pozitív hatásai segítettek inkább.

“Abban egyetértünk politikai nézeteinktől függetlenül, hogy egy jó dolog, ha sikerül csökkenteni a tinédzserkori öngyilkossági kísérleteket. A döntéshozóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a szexuális kisebbségekkel kapcsolatos döntéseik komoly hatással lehetnek a serdülők mentális egészségére. A politika fent diktálja, mi történik akár jó, akár rossz dolog a jövőben lent.”

– összegezte Raifman.

(via IFLScience)

Segítségre van szüksége? Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetbe kerül, van segítség! Hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

 

Idegméreg végzett az észak-koreai diktátor féltestvérével
Idegesítik az automatikusan elinduló Facebook-videók? Segítünk!
Ha kíváncsi hasonló cikkekre, csatlakozzon Facebook-oldalunkhoz!