Áder mondott egy újabb kiskaput CEU-ügyben

Eléggé visszatáncolásnak tűnik, hogy a Trefort diákjai előtt gyakorlatilag feltárt egy új kiskaput, miszerint a CEU mögött álló New York-i nonprofit alapítványnak lehetősége lenne egy már működő ottani egyetemmel megállapodnia, ezzel teljesítvén azt az újonnan kitalált szabályt, hogy a külföldi egyetemeknek az anyaországukban is képzést kell nyújtaniuk – azt, hogy 2018. szeptemberéig nem lehet egy komplett egyetemet létrehozni oktatókkal, hallgatókkal együtt, Áder is elismerte. A diákok egyébként rendkívül őszintén kérdezték, amire nagyjából a kormányzati sajtótájékoztatók szövegeivel reagált vissza az államfő, hogy senki nem akarja őket ellehetetleníteni.

Olvassák vissza élő közvetítésünket, vagy nézzék meg a helyszínen készült élő adás automatikus felvételét! (Az elején az istenért sem akart elindulni a hang és a kép együtt, de mire az érdekesebb részekhez értek, már régen hallható volt – az alábbi videón.

ÉLŐ

10 58: Tippelni lehetett, hogy mennyi víz kell egy farmerhez, utána hogy egy sörhöz.

Leszavazták abban, hogy legyen egy olyan kérdés, amivel mindent visz a csapat. Amúgy 4-1 az állás. Áder azt sem akarja megtudni, hogy a legutóbbi bulin, azt majd megmondják a szüleiknek. Szerinte sört a jelenlévők többsége ivott sört, bort, és talán viszkit is.

10: 54: A PPT tegező, de Áder elnézést kér, mert a kollégái ezt írták be, ő magázza a hallgatóságot. Arról beszél, mit érdemes enni ami környezetbarátabb, bár elismeri, kevesen ülnek le úgy a menzán, hogy melyik ételnek mennyi a karbonlábnyoma. (Ezek szerint az adott helyen lehet választani.) Csapatoktól várja a választ, néha megjegyzi, hogy nem hallotta az állítólagos feleletet.

10: 52: Érdekesen hangzott azért Áder szájából az a mondat, hogy

“Mit tehetek én, hogy ez az egész megváltozzon?”

Amúgy a vízvédelemért, de akkor is. Arról beszél, hogy otthon hogyan tudunk a víztakarékosságért tenni.

10: 47: Itt az új közvetítés, megy a hang is, kép is:

Áder éppen az elektromos autókról beszél.

10: 44: a YouTube-közvetítés véget ért. Egy rövid időt leszámítva nem volt hang. Valószínűleg újra fogják indítani.

Frissítés 3 :És megint lehalt a közvetítés. Nem fogjuk meg tudni, hogy a grafikon szerint mennyi szén-dioxidot bocsátottunk ki. Az előbb a csatorna kiírta az élő csevegésre, hogy dolgoznak a közvetítés kijavításán.

Frissítés 2 : Elindult a hang. Be kell szüntetni az erdőirtásokat, mert magunk alatt vágjuk a fát – mondja a köztársasági elnök, aki egy kísérletet is be fog mutatni.

Korábban írtuk

Ma látogat Áder János köztársasági elnök ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumába, ahol diákokkal is találkozik az iskola igazgatói irodájában. Az eset azért érdekes, mert diákok, és később tanárok is indítottak petíciót a fogadása ellen a lex CEU aláírása miatt. Információink szerint Csapodi Zoltán igazgató maga döntötte el, melyik diák találkozhat vele, nem lehetett jelentkezni.

Az igazgató az egyénként, aki korábban a Petőfi Népe újságnak a szakma tiltakozása közepén lenyilatkozta, hogy semmi gond az új atlaszokkal. Természetesen ő nem írta alá a petíciót arra hivatkozba, hogy pontosan nem ismeri a felsőoktatási törvény módosítását, és szerinte azok sem, akik aláírták. (A törvény egyébként a többihez hasonlóan természetesen bárki számára elérhető az interneten.)

Áder a kiválasztott diákokkal az igazgatói irodában történő beszélgetés után szintén kiválasztott, de már nagyobb létszámú (kb. 100 fős terem) diákoknak előadást is fog tartani. Ezt már egy élő közvetítésen is lehet majd nézni itt:

A HVG.hu-nak nyilatkozó tanár szerint sokan nem is fogják észrevenni, hogy az államfő az iskolában van, nagytanári ugyanis, ahol az előadást tartja, a földszinten van, közvetlenül a bejárat mellett, az igazgatói pedig azon túl.

Áder nyilvános előadása a klímaváltozásról fog szólni, de a 24.hu azt írja, iskola igazgatója azonban ragaszkodott ahhoz, hogy az előadás végén a diákok a szakmai kérdéseken kívül közéleti és politikai témában is kérdezhessék az államfőt.

Nem csak petíció indult Áder látogatása ellen, a 444 cikke szerint tegnap este a gimnázium előtti járdára és az úttestre is „bajszos szar” feliratot rajzolt valaki.

 

Kiemelt kép: Kovács Tamás/MTI

Windows 10 S: Visszahódítja-e az amerikai iskolákat a Microsoft?
Az ország, ahol annyira nem ismerték a kólát, hogy ráírták a címkére, hogy finom
Ha kíváncsi hasonló cikkekre, csatlakozzon Facebook-oldalunkhoz!