Az ODP-n elhallgattatott diák nem hagyja annyiban

Bradánovics Bendegúz, a kaposvári állami diákparlamenten beszéde közben félbeszakított diák levelet küldött Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsmannak, amelyben ismét arra kéri, folytassa le azt a vizsgálatot, amelyet eredetileg ő maga ígért meg, majd lefújt, miután a diák sajtótájékoztatón vett részt az országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnökével, Dúró Dórával.

– Az oktatási ombudsmantól várok választ. Pontosan tudom, hogy ez a vizsgálat nekem nem fog semmilyen hasznot hozni, ez nekem egy erkölcsi győzelem lenne, ezért ilyen fontos számomra, mert megmutatna, hogy igen, jól csináltam, amikor kiálltam más emberekért és magamért – mondta el lapunknak, miért fut neki újra, ismét sajtónyilvánosság mellett az ügynek. A tértivevényes levélbe határidőt is írt, mivel nevetségesnek tartja a kapott választ. Szerinte bár a magyar joggyakorlat nem a precedensjogra épül, egy tényleges döntés szimbolikus értékkel bírhatna a diákok, és az emberi jogok harcában a “népbutító állammal szemben”. Hozzátette:

“Akármilyen naivan hangzik, de hiszek a jogállamban és az intézményeiben, hiszem hogy igazság lesz szolgáltatva előbb-utóbb.”

Az oktatási ombudsman a Magyar Narancs kérdésére elismerte: a jobbikos sajtótájékoztatón való részvétel miatt gondolta meg magát és állt el a vizsgálattól. „Először hivatalból akartam lépni, ám miután a kaposvári gimnazista egy párt képviselőinek oldalán lépett a nyilvánosság elé, úgy gondoltam, nem a diákjogai sérültek, hanem politikai téren keres megoldást.” – nyilatkozta a lapnak. Azt elismerte, hogy az állami diákparlament foglalkozhat közpolitikai kérdésekkel, aminek ügyében, ha valakinek sérülnek a jogai, vizsgálatot is indít, azonban azt mondta, hogy miután a diák a Jobbikhoz fordult, úgy gondolta, rosszul ítélte meg a helyzetet, s az érintett “nem is tőle vár jogi védelmet”. Elmondása szerint: ezt közölte is vele telefonon, a korábbi emailes válaszait ezek szerint nem kapta meg. Hozzátette: a telefonjáról küldött e-mailek időnként nem érnek célba.

Bendegúz azt mondja, ha erre a levélre sem kap érdemi választ, az alapvető jogok biztosánál folytatja, és egy figyelemfelhívó akciót is tervez, amiről még nem árult el semmit. A kaposvári diákot a Somogy megyei Emmi által szervezett diákparlamenten ültették le, miután személyeskedőnek ítélték meg beszédét, amit végül csak meghúzva mondhatott el. Az ombudsman akkor a sajtónak azt ígérte, hivatalból vizsgálatot indít az ügyben. Később a jobbikos sajtótájékoztató miatt gondolta meg mégis magát.

Megszűnik Magyarországon a Cherry Coke
Nem, nem veszik el a gyereküket a homofób kanadai szülőktől
Ha kíváncsi hasonló cikkekre, csatlakozzon Facebook-oldalunkhoz!