Az ország, ahol annyira nem ismerték a kólát, hogy ráírták a címkére, hogy finom

Talán egyesek tudják, hogy a neves kóla eredetileg pont nem arról szólt, hogy a terméket már logó nélkül is felismerjük, annyira ezzel kelünk-fekszünk. Ausztráliában találták ki, és pont azzal a céllal, hogy az igen rossz eladási számokat növeljék (ami egyébként láss csodát, be is jött). Azt azonban nem nagyon tudjuk, hol nem árulnak egyáltalán kólát, egyáltalán van-e ilyen hely?

Forrás: en.paperblog.com

A legtöbben Észak-Koreát, és Kubát vélik a két kólamentes országnak, ami logikus is. Egy forrás azonban fotóval (jobbra) állítja: ha más városokban nem is, de Phenjanban már akadnak helyek, ahol lehet kólát, Sprite-ot, 7 Up-ot, és egyéb „normális” üdítőket venni. Máshol a rezsim elitje számára fenntartott helyeket jelölik meg ilyen lelőhelyként, ahol Kínából importált dobozos kóla vehető aranyáron – természetesen nem akárkinek.

Forrás: lindsayfincher.com

Ezekről persze kevés adatunk van, hiszen a hermetikusan elzárt országból sokszor azt sem tudjuk, a vezető egy régóta propagandaanyagokban nem látott rokonát kivégezték-e, vagy csak nyaral éppen. Az esetleges itteni forgalmazás természetesen nem hivatalos, csak magánimportból történik. Érdekes megjegyezni, hogy az országban sokkal elterjedtebb a saját kólaszerű italuk, aminek külseje kábé annyira másolja a Coca-Coláét, mint itthon az összes két és félliteres gazdaságos ízű lé. Egy blogger az ízéről így ír: olyan, mint a Coke lapos változata, amely néhány órára a napfényben maradt. A termék egyébként szénsavmentes.

Forrás: foodpolitics.com

Kubában az amerikai embargó miatt nem volt sokáig kóla, aminek feloldásáért tett lépéseknél talán gyorsabban tört be az üdítő: Kubában is találni már kólát, bár egyelőre itt is csak magánimportból. Marion Nestle (aki amúgy a táplálkozás, az élelmiszer-tanulmányok és a közegészségügy professzora) a saját oldalán közöl fotókat a kubai utazásáról, amikor is talált Mexikóból hozott Coca-Colát, salvadori Pepsit, de még pár relikviának szánt plakátot is. A Coca-Cola egyébként még két éve bejelentette, hogy a korábbi szigorú tilalom után tervezik a hivatalos visszatérést a szigetországba.

Fotó: NPR.org

Az egyik érdekes eset Mianmar, vagy korábbi nevén Burma. A délkelet-ázsiai országban 2011-ig katonai diktatúra volt, ami az ország totális elszigetelődését is magával hozta. Ennek megszűnése után végül 2013-ban 60 év után vezették be újra a Coca-Colát, ami nehezebb volt, mint hitték. Először is az emberek egyszerűen már nem is emlékeztek az italra, nyilván generációk nőttek fel nélküle. Másrészt ezalatt egyszerre jelentek meg a nyugati italok gyenge minőségű hazai másolatai, valamint az eredeti csempészverziói aranyáron.

Kattintásra nagyobb lesz! (Forrás: NPR.org)

A problémákat orvoslandó, európai szemmel nézve egészen szürreális feliratokkal a címkéjén kezdték el újra forgalmazni a kólát. Először is úgy döntöttek, ráírják ugyanazt, amivel 100 évvel korábban az USA-ban terjesztették el az italt: hogy finom és frissítő. Emellett a címkén ott szerepelt az ár is, ami nagyon ritka, de itt a fent említett korábbi csempészet miatt volt erre szükség, hogy ezzel megelőzzék, hogy a kereskedők elszálljanak az árszabással. Ráírták még továbbá, hogy a termék az eredeti titkos recept alapján készül, amit mindenhol máshol is szeretnek hangoztatni, de itt azért volt fontos, hogy tudatosítsák: ez az eredeti, nem a jóval régebb óta már az országban kapható gagyi utánzatok.

Emellett odaírták még, hogy büszkék arra, hogy helyben állítják elő, amivel nyilván a bizalmat igyekeztek erősíteni (ezt egyébként szintén csinálják máshol is, itthon is futottak „A boldogság itthon készül” szlogenű hirdetések üvegekből kirakott Magyarország-térképpel), és ami még érdekes: a tökéletes élményért tartsa hidegen, kb. 3°C fok körül.

Ez az országban nem olyan egyszerű: gyakoriak az áramkimaradások, ekkor pedig természetesen a hűtők is leállnak. Nyilván ilyenkor nem a kóla felmelegedése a legnagyobb probléma, viszont az eladók tudták: a termék megítélése szempontjából az első kóstolás kritikus. Ezért legalább így próbálták jelezni, ha nem ízlik, még lehet, nem a termékkel van a gond, csak le kellett volna hűteni. Mianmarban azóta egyébként már Pepsit is lehet kapni.

 

Áder mondott egy újabb kiskaput CEU-ügyben
Szerintem fél, de legalábbis nem érti
Ha kíváncsi hasonló cikkekre, csatlakozzon Facebook-oldalunkhoz!