Egy biztosítótűvel fejezik ki szolidaritásukat a magyarok mellett is

Új mozgalom indult a Nagy-Britanniában élők körében a közösségi médiában: a #SafetyPin, azaz biztosítótű egy új szimbólum, amellyel az országban lévő bevándorlókkal fejezik ki szolidaritásukat a Brexit kapcsán felerősödött xenofóbiával szemben. Ezek közé az immigránsok közé tartoznak az angliai magyarok is.

Régóta nem értem, hogy a Habony-Flinkstein-féle kormányzati stratégiai gyűlölködésen túl közülünk, magyarok közül hogyan lehetnek sokan menekültellenesek, xenofóbok, miután azokban a nyugat-európai országokban, ahová sokunk kimegy munkát vállalni, és akár véglegesen is letelepedni, mi ugyanúgy megélhetési bevándorlók vagyunk. Nos, a britek uniós kilépése kapcsán fel is erősödött a közép-kelet-európai munkavállalók, közöttük is a magyarok elleni uszítás, idegengyűlölő retorika.


Nos, ez ellen a gyűlöletkeltés ellen, illetve a nagy-britanniai betelepülők mellett vállal szolidaritást egy új közösségi médiás kezdeményezést, melynek lényege, hogy

egy üres biztosítótűt viseljünk.

A szimbólum a tű angol nevében szereplő ,,biztonságos” szóból ered. Mindez természetesen ahogyan az lenni szokott, akkor hatékony kiállás, ha lefotózzuk, föltesszük a netre, és használjuk a kezdeményezés hashtag-jét. Ez egyelőre még inkább a Twitteren pörög, de már látni a Facebookon is hasonló képeket.

A kezdeményezést Allison, egy Angliában élő amerikai hölgy indította el azzal, hogy azt kérte emberektől, viseljenek üres biztosítótűt, ezzel egy jelvényt alkotván, mellyel kifejezik a szolidaritást és az összefogást a rasszizmussal szemben.

,,Valami olyat akartam létrehozni, amit bárki meg tud csinálni, ki tud tenni a dzsekijére, a kabátjára, jelezvén ezzel, hogy velünk van.”

– írta a nő mikroblogján. Hozzáteszi: ez egy egyszerű szimbólum, nem kell hozzá megvenni semmilyen jelvényt, nincsenek benne politikai üzeneteket. Csak egy kis jel, ami megmutatja: kiállunk a xenofóbia és a gyűlölet-bűncselekmények ellen. A kampányt egyébként egy ausztrál iszlamofóbia-ellenes kampány ihlette a 2014-es Sidney-ben történt lövöldözés után.

(indy100)

Videó: Gladiátorok harcoltak Szegeden
Mi a gond a kamu népszavazás bojkottjával?
Ha kíváncsi hasonló cikkekre, csatlakozzon Facebook-oldalunkhoz!