,,Katasztrofálisan nincs pénz a fogyatékkal élők oktatására”

Két hete tartotta tavaszi plenáris ülését a Független Diákparlament (FDP), ahol elfogadtuk a javaslatokat, amelyből azóta már készül a komplex javaslatcsomag. Kissé elmaradtam időben, de beszámoló következik néhány fontos elhangzott momentumról.

Szó esett ismét a hit- és erkölcstanról, melynek kötelező mivoltának megszüntetését javasoljuk – ahogyan arról szó esett, természetesen az egyházi iskolák ez alól (is) kivételt képeznek. Ilyen volt a Wesley János Lelkészképző Főiskola is, ahol plenáris ülésünk helyet kapott. Más kérdés, hogy az állami egyháztörvény értelmében az iskolát is működtető Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nem kapott egyházi státuszt.

fdp tavaszi

Galériánk megtekintéséhez kattintson a képre!

A politika megjelenése az iskolában is téma volt – ebben a témában – e sorok írója által – egy olyan javaslat született, mely tiltaná az óvodások és iskolások politikai tartalmú rendezvényeken való részvételét (mint itt, itt vagy épp itt tették).

Diákönkormányzatok

Az erre létrejött FDP munkacsoport egy olyan javaslatot dolgozott ki, mely forrásokra pályázati lehetőségeket adna az iskolák diákönkormányzatainak, illetve egy közös működési szabályzat kidolgozását is sürgették a diákjogok helyi érvényesítése érdekében – van ugyanis, ahol éppen az intézményvezető lehetetleníti el a valós működésüket. Szó esett a DÖK-elnökök jogköréről, annak kiterjesztéséről és természetesen az ezzel együtt járó felelősségről is.

Fogyatékkal élők

Az egyik képviselő pedagógus azt mondta,

,,Katasztrofálisan nincs pénz a fogyatékkal élők oktatására”

A sajátos nevelési igényű (SNI-s) diákoknak nincs lehetőségük szabadon iskolát választani, nem szegregáltan tanulni és felsőoktatásban is részt venni. Szerinte sok olyan pedagógus is kap diplomát, aki nem tud ilyen gyerekekkel bánni. Illetőleg sok helyütt nincsen lehetőség külön embert felvenni hogy a fejlesztésre szorulókkal foglalkozzon.

 

A finn iskola milyen?

Erről lesz szó a Független Diákparlament április 8-án délután rendezett beszélgetőestjén, melynek meghívott vendége a budapesti finn nagykövet. További részletek az esemény Facebook-oldalán.

 

,,Elavult tananyag, nincs pénz”

Természetesen a korábban más sokszor emlegetett problémák is előkerültek. A menza, a forráshiány, a beszűkített tankönyvpiac, és persze a túlterheltség. A 2020-tól a felsőoktatási felvételihez kötelező nyelvvizsga ingyenessé tétele és az előrehozott érettségi visszaállítási is elhangzott (e kettő közti összefüggésről írtam részletesen). Emellett a gyakorlatiasabb nyelvórák és a külföldre utazás is szerepel a javaslatok között.

fdp tavaszi 2

Galériánk megtekintéséhez kattintson a képre!

Ne legyen meghatározva, hogy egy tanár mennyit szán egy konkrét tananyagra – ez is felmerült a túlterheltség kérdésében, ahogyan az órák rövidítésének ötlete is, valamint hogy az érettségi tárgyak vizsgái közt egy nap szünetet tartsanak – ez utóbbi kettő csak ötlet maradt. A javaslatokból összeáll egy javaslatcsomag, melyet az oktatást jelenleg irányító Emberi Erőforrások Minisztériumához juttat el az FDP.

 

,,Nem a babérokért írok verseket"
Aggódás és félelem a Retróban - egy elveszett cetli miatt
Ha kíváncsi hasonló cikkekre, csatlakozzon Facebook-oldalunkhoz!