Ne ossza meg: nem nyer iPhone-t!

Most az Index, korábban a 24.hu hozott le egy kamu oldalról szóló posztot, ahol a megosztásokért – elvileg – iPhone-t, és más telefonokat nyerhetünk. Most lássunk még párat, igyekezzünk rájönni, miből ordít, hogy nem igazi, és nevessünk egy jót az erről készült poénon! – Ez a mai kínálat.

Az Index által leírt V.I.P (ki sem emelték, hogy két ponttal, szóközök nélkül van leírva a neve) oldalról most külön nem  írok, helyette nézzük a következőt!

Ha a Google Fordító-szintű fogalmazás nem lenne elég gyanús, illetőleg egy ilyen kamu oldal, amin szintén keresztül kell mennünk, jelezném, hogy hazánkban nincsen iStore néven futó üzlet, volt egy – az azonban design-nal, online marketinggel, és tárhelyszolgáltatással foglalkozott – mielőtt fölvásárolták.

Itt emlékeztetnék mindenkit a Chrome “Képkeresés Google-lel” funkciójára, amely a helyi menüről érhető el (jobb klikk), és amellyel fél perc alatt kideríthető, hogy ez a kép egy angol nyelvű unboxing videó előnézeti fotója. (Az egyik már nem létező apróhirdetési oldalról elnevezett csoportban valaki odalinkelte alá a HVG.hu listáját a kamu oldalakról, de a Bulvárinfó című szájt nem szerepel rajta.) Többet nem néznék át, inkább nézzünk a dolgok mögé.

Mire megy ki mindez?

Sokan kérdezhetik: jó, de miért jó ez akkor nekik? Erre több válasz is lehetséges a Zinc iStore esetében ha végig megyünk a posztnál is borzasztóbb nyelvezetű fent linkelt oldalon, ide jutunk. Igen, ez már ismerős. A már jól ismert SMS-regisztrációs lehúzós csengőhangokat és egyebeket kínáló cégek.

Hogy a kamu Facebook-oldalt a cég hozta-e létre, nem tudom, de valószínűleg igen, figyeljenek!

Hetente 3 tartalomtételt fogsz kapni, amelynek díja SMS-enként 960 Ft

– tudhatja meg, aki végigböngészi az apró betűt. A naivitás tehát igen drága mulatság esetünkben!

Másoknál persze vagy egy létező oldal lájkolói számát szeretné így befektetett pénz nélkül növelni, vagy egyszerű átverés, poén. Ez utóbbi azonban lehet, hogy csak egy darabig – a 24.hu cikkéből megismert kamu iPhone Magyarország oldalt azóta

árulták a Jófogáson, mint nagy látogatottságú Facebook-oldalt,

sőt, jó eséllyel már el is kelt (vagy letiltották, mint engem az oldalról, mikor kifogásoltam a kamu játékokat), mivel e cikk írásakor már nem találtam meg a hirdetést a portálon.

Van-e valódi?

A másik fölvethető dolog, miszerint akkor minden közösségi médiában meghirdetett nyereményjáték kamu? Természetesen nem. Számos ismert oldal is hirdet hasonló akciókat (például a Média Markt), bár ott inkább pl. hírlevél-feliratkozáshoz kötik a nyerési esélyt, nem csupán lájkoláshoz. Néhány tipp, a kamu kiszűrésére az eddigiek alapján:

  • A nyelvezet. Ha magyartalan, hemzseg a helyesírási hibáktól, az biztosan nem valódi – pláne ha érezhetően fordítóprogrammal lett elkészítve.
  • Az eredeti megosztási helye. Ha az illető no name adok-veszek csoportokban osztja meg, nem valószínű, hogy egy nagyvállalat áll mögötte.
  • Az oldal. Nézzünk körül. Ha csak ilyen posztok vannak rajta, akkor nem túl megbízható. Ha egy egyébként működő, posztolgató, webhellyel is rendelkező, mondjuk online áruház, akkor már mindjárt más a helyzet. Sokan egyébként azzal ígérnek ingyen iPhone-t, hogy ők egy IT-bolt, ekik a fólia- vagy egyéb hibás készülékeit szétosztogatják. Ebben az esetben is nézzünk körül. Tényleg árul-e termékeket az oldal, vagy csak az az öt telefonja van, amire pont nem jutott fólia.
  • És az aduász. A Chrome képkereső funkciója. Ha rákeresünk, és a kép már máshol is megtalálható, akkor gondolkozzunk el: ki kitől lophatta vajon? Ha nem, akkor a többi pontot még mindig érdemes átgondolni.

Már csak nevetünk

Sírva vigad a magyar, ugye. Az ilyen lehúzásokról már számos paródia készült, az egyiket a mindenki által ismert fiktív lecsúszott pap (akiről mindenkinek megvan a véleménye), Tibi atya alkotta:

A nyereményes, csengőhangos SMS-lehúzásokról pedig hazánk egyik ismert online videós csapata, a Pamkutya készített paródiát.

Diákparlament: itt vannak az időközi eredmények
Dancsó csendben leszedte a vloggereket ekéző sorozatát
Ha kíváncsi hasonló cikkekre, csatlakozzon Facebook-oldalunkhoz!