Nem, nem veszik el a gyereküket a homofób kanadai szülőktől

Bár a tengerentúli “konzervatív” médiában hasított, itthon egyedül a vallásos 777 blog foglalkozott a Kanada Ontario tartományában elfogadott, rejtélyesen csak a kódszámán emlegetett “89-es törvénnyel”. A blog még az amerikai oldalakhoz képest is erősen félremagyarázta a törvényt, az általuk “elmebetegnek” nevezett jogszabály miatt szerintük gyermekek a családjukból kiemelhetőek lesznek, amennyiben szüleik ellenzik az LMBT-jogokat és “ideológiát” (bármit is jelentsen ez utóbbi).

Először is (és tényleg csak a blog szerzőinek kedvéért) kezdjük a rövidítéssel: az LGBT egy felől magyarul LMBT (a Q, I, stb kiegészítést, ami a queert és az interszexuálist jelenti – ez utóbbi speciel kifejezetten fontos, az igen ritka, de nagyon nehéz helyzetben lévő semleges neműeket jelöli, nem pedig a nemi identitását keresők, ilyen kategória nem létezik – hagyjuk, mert senki sem használja), és a rövidítés feloldása sem stimmel: leszbikus, meleg (nem homoszexuális, hiszen a leszbikusok is azok), biszexuális, és transznemű.

Zászlók a Vancouver-i Pride fesztiválon még két éve (Fotó: vancitybuzz.com)

És akkor nézzük: mit is tartalmaz az egyébként csak az ország egyetlen tartományában elfogadott törvény? Az amerikai hasonló oldalak szerint automatikusan elveszik a gyereket azoktól a szülőktől, akik a gyerek nemi identitását nem tartják tiszteletben/ellenzik.

 Erről természetesen szó sincsen. 

Arról van szó, hogy vannak bizonyos védendő kategóriák, amelyeket a nevelőnek tiszteletben kell tartania. Ilyen a származás, bőrszín, fogyatékosság, szexuális orientáció, és egyébként a vallásosság is. Ezek közé került be a nemi identitás, amit a szülő ha komolyan ellenez, akkor azt egyfajta érzelmi bántalmazásként figyelembe veszik, ami hogyha komolyra fordul, akkor adhatják végső soron nevelőszülőkhöz a gyereket. Michael Coteau a tartomány gyermek- és ifjúsági szolgálatok minisztere a BuzzFeednek tett nyilatkozata alapján egyébként leginkább alapból nevelőszülőknél lévő gyerekekről van szó, akik ebben az esetben másokhoz kerülhetnek át.

“Megtagadni egy gyerek nemi identitását olyan, mintha azt mondanák neki, ne higgyen Jézus Krisztusban”

– mondta Coteau. Ahhoz, hogy valakit tényleg elvegyenek a szüleiktől, nagyon magas küszöböt kell átlépnie a bántalmazásoknak, a végső döntést pedig egyébként is a bíróság hozza meg.

Az ominózus 89-es törvényben egyébként nincsen külön utalás a nemi identitásra vagy a nemi kifejezésekre, de ha a gyermek szexuális, fizikai vagy érzelmi bántalmazást szenved, beleértve a “súlyos” pszichológiai hatásokat is, a gyermekjóléti ügynökségek beavatkozhatnak.

(via Buzzfeed)

Az ODP-n elhallgattatott diák nem hagyja annyiban
Az iOS 11-ben beépített QR-kód olvasó lesz a kamera alkalmazásban
Ha kíváncsi hasonló cikkekre, csatlakozzon Facebook-oldalunkhoz!