Rettegett középkori fegyverek

Ma nem évfordulóhoz köthető cikket írok, hanem kicsit a középkorról kívánok beszélni, mivel úgy gondolom vannak kísérteties hasonlóságok napjainkkal is.

A Középkor folyamán általában többségében undort, unottságot érzünk. Azonban ez egy igen is szép (habár valóban véres) korszaka volt a történelemnek. A királyok, királynék korszakában az évszázadok alatt a szenvedélyes és hatalomra éhes uralkodók közreműködésével észrevehetjük, ahogy fokozatosan fejlődnek a fegyverek. Kezdjünk a közelharccal. A közelharci fegyverek jelentős fejlődését az acél feltalálása adta meg. Habár a legszebb példája a japán szamuráj harcos volt, azonban Európában a lovagi fegyverzetben is találkozhatunk az acél betöltő szerepével. A lovagság, lovasság tehát jelentős szerepet töltött be a középkori harcos életében.pancel2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A lovasság, ami szuperhadseregnek számított a maga korában elég elrettentő példa volt az eretnekek ellen vívott harcokban. Mindazonáltal korántsem volt teljesen védtelen. A lovasság megállítására jöttek létre az első katonai négyszögek, melyek zömét pikások alkalmazták. A másik jó legyőzési mód az íjászat volt. Habár a sima nyilak nagyon könnyedén lepattantak a lovag páncéljáról, hamar beköszöntött egy kettős verseny: a nyílpuska, és a hosszú íj harca volt ez. A százéves háborúban az angol hosszúnyilasok gyakorlatilag szétnyilazták a francia lovasságot az ütközetek során. Erre jött a nyílpuska, mint válasz.nyilpuska
Azonban volt egy kellemetlen oldala a középkori harcoknak. Az ostromról beszélek. Az ostromgépek megjelenése egyáltalán nem meglepő, azonban azoknak kialakítása, fejlődése egy csodás momentuma volt a haditechnikáknak. Az ellenség első számú áttörésére szolgált a hadi létre, valamint a közkedvelt faltörő kos, ami a durva, borotva élesre hegyezett fától a több kilós nehézségű kosfejig kiterjedt, mely olyan nehéz volt, hogy kerekeken tudták csak bevetni, és a védelem érdekében tűzálló, vízzel előre bekent állatbőrrel bevont felületet is biztosítottak számára. faltoroAz ellenség második számú ijesztésére szolgáltak a hajítógépek. Habár a balliszta igen kedvelt eszköz volt, hamar felváltotta a skorpió névre hallgató halálos nyílpuskára emlékeztető ostromgép, amit a védők használtak előszeretettel. Ijesztő pusztításra volt képes. A másik kategória maguk a tényleges hajítógépek. Ilyen volt a kezdetleges katapult, amit hamar leváltott az egy fokkal hatékonyabb onager. Végül szeretnék beszélni a középkor talán legrettegettebb hajítógépezetéről, a trebuchet névre hallgató hatalmas szerkezetről. A trebuchet mérnöki mivolta maga a zsenialitás. trebuchetHasználata annál bonyolultabb, és igen sok mérnöki furmányosságra volt szükség ahhoz, hogy célba találjanak vele. Ezeknek a legrettegettebb példája az a két trebuchet volt, melyet Oroszlánszívű Richárd vitt magával a Szentföldre. Az uralkodó olyan szenvedélyes volt, hogy az arabok által is rettegett ostromgépeknek az alábbi nevet adta: Rossz szomszéd (Bad Neighbor), Isten Keze. Utóbbit állítólag egy pap áldotta meg folyamatosan a sikeres célba érés érdekében. Azonban korántsem ezek voltak a szuper-trebuchetek. Ezt a rekordot I.Edward Warwolf (Csatafarkas) nevű hajítógépe tartotta, amely olyan nehéz és nagy volt, hogy negyven napot tett ki annak összeszerelése.
A középkor másik elkerülhetetlen velejárója tehát az eretnekek elleni harc volt. Ennek a keresztes hadjáratok adtak hangot. Hazánkban a Bakócz Tamás által meghirdetett 1514-es keresztes hadjárat csúnya véget ért, az parasztfelkelésbe ment át Dózsa György keze munkája végett.
A negyedik talán legfontosabb: a középkor legfontosabb szimbóluma nem feltétlen csak a korona volt. A koronához tartozó birtokok védelme életfontosságú volt. Ez az erődök, várak, várfalak kora. Számos gyönyörű példa megtekinthető, annál kevesebb hazánkban, mivel többségét vagy a török, vagy a Habsburg birodalom semmisítette meg végérvényesen. Mindazonáltal a várfalak is komoly fejlődésen mentek át. Az eredeti sík fal helyét átvette a kör alapú bástyázat, majd az olaszbástya. Ez az utóbbi  a tűzfegyverek megjelenése után lett igen kedvelt, mivel sokkal több helyre lehetett a bástyáról tüzet nyitni ágyúk segítségével.

Elhunyt Esterházy Péter
A merénylet ami megváltoztatta a történelmet.
Ha kíváncsi hasonló cikkekre, csatlakozzon Facebook-oldalunkhoz!