SZTE: áprilisban jöhet a Neptun

A jelszavak, a Coospace és a Modulo is maradnak. Elvileg a legkisebb terheltségű időszakban indítják el – utolsóként az SZTE is elhagyja a támogatását elvesztő ETR-t.

Az elsődleges cél, hogy 2017 áprilisában elinduljon a Neptun a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Az Oktatási Igazgatóság adatai és tapasztalatai szerint a tanulmányi rendszer terheltsége adminisztratív szempontból áprilisban és novemberben a legalacsonyabb, így esett erre a választás, ha az átállás nem megy problémamentesen, ott van a novemberi periódus tartaléknak.

Az egyetem hivatalos oldalán jelent meg egy cikk az átállásról, melyben Karsai Krisztina az egyetem oktatási rektorhelyettese és Szakál Péter az egyetem oktatási igazgatója mondta el a részleteket. Az átállás előkészítése eszerint már a tanév eleje óta tart, a konkrét adatmigráció és ellenőrzés áprilisban 3 hétig tart majd: egy hét az adatok konvertálása, egy hét az informatikai ellenőrzés és egy hét a tesztidőszak, ezt követően lehet használni a rendszert. Április első hetében lezárják az ETR-t, megkezdődik az adatok konvertálása a Neptunba.

Ami marad

Az egyetem oldaláról lesz továbbra is elérhető a hivatalos link (de úgy is mindenki elmenti könyvjelzőnek), az EHA kódok nem változnak, ahogyan a belépéshez használt jelszó is marad a régi. A korábbi adatok mind átkerülnek az új rendszerbe, tehát a már teljesített, felvett kurzusok, kreditek. Maradéktalan pontosságú adatátvitelt céloznak meg, de a teljes archiválás miatt bármilyen kérdés vagy probléma esetében rendelkezésre fognak állni az eredeti adatok. A felhasználóknak tehát nem kell lementeni ezeket, azok az átállás után is bármikor előkereshetőek lesznek. Azt azonban megjegyzik:

a hallgatók azonban már jelenleg is kinyomtathatnak maguknak tárgyelemenkénti kreditkimutatást, amellyel könnyen meggyőződhetnek a Neptunba átkerült teljesítéseik helyességéről.

Megmarad a rangsoros kurzusfelvétel is, annak ügyrendje nem változik. Augusztusban, a kurzusfelvétel idején a hallgatók az egyetemi naptárban meghatározott időszakban folyamatosan, a megszokott módon jelentkezhetnek a kiválasztott kurzusra, és az eddig megszokott rangsorolási mechanizmus folytatódik.

Neptunus, a a vizek és tengerek istene szobra Havannában

Az ETR aloldalaként működő Coospace és Modulo szolgáltatások megmaradnak. A Coospace-t egyáltalán nem érinti a változás, a Modulo az átállás alatt kisebb korlátozásokkal fog üzemelni, utána pedig az ETR-ből adatokat felhasználó ügyintézések fognak némileg megváltozni. A 3 hetes üzemszünet idején csak a tanulmányi osztályokon lehet papíralapon jogviszony-igazolást kérni (elmondták: célszerű ezért ezt még az ezt megelőző időszakban megtenni), és az ETR-be korábban fel nem vitt külső tanulmányokról nem lehet majd kreditátvitelt kérni.

Utolsó távozó

A hallgatók által használt funkciók természetesen nagyban nem változnak, csak a felület felépítése. Azonban ígérnek erről segítséget nyújtó videókat, illetve természetesen a külföldi diákoknak angolul is elérhető lesz az oldal hasonlóan a jelenlegi ETR-hez. Elmondésuk szerint a Neptun felhasználóbarát, és elérhető okos eszközökről is. (A mondat azzal zárult, hogy “mint az ETR” amely némiképpen furcsa, hiszen egy mobil felülettel nem rendelkező, hivatalosan a Safari böngészőt nem támogató oldalról beszéltünk.)

Azt mondták, a váltást a kényszer szülte, mivel az ETR támogatása megszűnik, így mint minden hazai felsőoktatási intézmény, a szegedi egyetem is kénytelen váltani. A Szegedi Tudományegyetem az utolsó nagy hazai intézmény, amelyik átáll a Neptun rendszerre, rajtunk kívül öt kisebb intézmény vált még 2017-ben.

(SZTEinfo)

Új független lapot indítanak a Fejér Megyei Hírlaptól kirúgott újságírók
Feloszlik a Kozmosz
Ha kíváncsi hasonló cikkekre, csatlakozzon Facebook-oldalunkhoz!