Vadász vagy áldozat?

Egy filmnek, a bizonyos “Kard legendájának”, igen idén jelent meg; a zenéjéből megfogalmazódott bennem egy kérdés, a zeneszövege alapján; a mai nap top híre kapcsán. Vajon kitörhet e újabb világégés? És ha igen, ki lesz a  vadász, és ki lesz az ördög?

Mint tudjátok, a mai nap legfrissebb híre, hogy a szocializmus utolsó védőbástyájaként, a világon megjelenő kis ország, Észak-Korea atomháborúval fenyegetőzött. Ismét. Ezúttal azonban lehet, hogy a félelem nem oktalan, mivel brit tudósok megállapították; akarom mondani amerikaiak, hogy ezek a rakéták bizony már átérnek az új “öreg kontinensre”. Feltehető tehát a kérdés, hogy mi is történne? Kitörhet e harmadik Világháború. Einstein, és egy rakás neves tudós szerint ha ki is tör, az lesz az emberiség utolsó nagy háborúja, mert a következőt kőfejszékkel fogják vívni. Lehet e atommal háborút nyerni? Mindenképp, bár van nála pusztítóbb tömeggyilkos gépezet. Annyit talán nem tudtok, hogy ehhez mi, magyarok is hozzájárultunk. A hidrogénbombához konkrétan például. Nos tehát nézzük miért is paradoxon a helyzet. Korea szövetségesének számíthat az az Oroszország, aki egykoron felfegyverezte őket a “gonosz” déliekkel szemben. De ha kitör a háború, hogy üzenhetne hadat Oroszország Amerikának, ha mindkettejüknek vétójoga van? És mi van Kínával?
Na igen, ez egy csavaros kérdés. Kilépnek az ENSZ-ből? Talán igen, és valószínűleg ez is fog történni, tehát érdekes lesz figyelni ki hagyja el a nemzetközi szervezeteket. Mi lehet a lefolyása? Egyszer egy tudós munkájában olvastam, hogy az emberiségnek mindig szüksége van egy nagy pusztításra. Van amikor a természet végzi, viszont van, amikor mi magunk. Ilyen nagy pusztítás volt a pestisjárvány, vagy több nagy, és súlyos háború.
A Harmadik Világháború kárait felesleges is tehát előre levetíteni, de olvastam olyan jóslatokat, hogy megfeleződne, vagy harmadolódna a Föld lakossága. Ez lehet súlyos adat, mivel a Föld napján már elhasználtuk azokat az erőforrásokat, amiket a Föld évente képes előállítani. Hogy milyen módon zajlik le a háború, fogalmam sincs. Sok jóslat született erről: Erasmus, vagy, hogy egy hazait mondjak a Nyirkai jóslat.
Érdemes e a világvégében hinni? Igen, és nem is. Igen, mert tényleg elpusztítjuk az élőhelyünket pont akkor, amikor kezdjük felfedezni a világuniverzumot, nem abból a szempontból, hogy már a Ragnarök is lement, pedig Thor csak novemberben számolja fel  a fél kozmoszt. Szóval van blődség oldala is. Ti mit gondoltok? Mi lesz  a konfliktus vége? Annyit engedjetek meg, hogy még hozzátegyek, hogy a két Korea között igen borsos a hangulat már a kettéosztás pillanatától fogva, még is a Panmindzsoni egyezmény értelmében a két fél között nem megnemtámadási egyezményt kötöttek, csak tűzszünetet, szóval igen, ezért vannak határvillongások. És a még inkább kevesek által nem ismert tény: tudtátok, hogy  Mcarthur tábornok, a világháború amerikai hőse hogy akarta megoldani a konfliktust? Engedélyt kért Truman elnöktől, hogy vessék be az atomfegyvert. Természetesen az elnök ezt rossz ötletnek vélte, illetve nem akart emiatt egy esetleges konfliktust, konkrétan háborút előidézni Oroszországgal.
Nem kívánt háborúba keveredni tehát sem Kínával, akit akkoriban még Mao vezetett, sem az oroszokkal. Hogy mi lehet Korea célja ma? Feltehetőleg az országban lévő elégtelenség felszámolása, és gyakran a  külföldi szakértők amellett érvelnek helyesen, hogy Korea célja a figyelemfelkeltés. Megesik ilyenkor ugyanis, hogy az amerikaiak gyógyszert, pénzt, élelmet küldenek nekik, hogy lecsitítsák a kedélyeket. Legalábbis az egyik tanárom ezt mesélte nekem. Igaz lehet? Ki tudja.

Forradalom, szabadságharc, szabadkőművesek?
Ha kíváncsi hasonló cikkekre, csatlakozzon Facebook-oldalunkhoz!