Visszautasítja a félbeszakított kaposvári diák, hogy tollba mondták volna a felszólalását

Lapunknak nyilatkozva reagált az Országos Diákparlamentnek helyet adó Székesfehérvár önkormányzatának nyilatkozatára a félbeszakított diákként ismertté vált Somogy megyei gimnazista. Örül, ha nem lesz cenzúra, de visszautasítja a vádakat a pártbefolyásolásról.

Miután a Somogy megyei állami Diákparlament után országos ügy lett az először lapunk, majd a helyi Sonline által megírt ügyből (a Mediaworks-portfólióba tartozó Sonline erről tudósító újságíróját azóta kirúgták), hogy a közoktatás rendszerét élesen kritizáló diákot, a kaposvári Bradánovics Bendegúzt félbeszakították, az Országos Diákparlamentnek helyet adó társszervező Székesfehérvár önkormányzata közleményben ígérte, hogy ilyen nem fog történni.

“Székesfehérvár Önkormányzata, mint rendező ezúton nyilvánítja ki, hogy az országos tanácskozáson a diákok szabad véleménynyilvánítását semmilyen formában nem kívánja korlátozni, a magyar diákság küldöttei természetesen mindazon jogaikkal élhetnek majd, amelyeket a törvény minden állampolgárnak biztosít akár nagy, nyilvános rendezvények alkalmával is.”

A nagy nyilvánosság alatt egyébként nem egy szabadon látogatható, sajtónyilvános rendezvényt értenek, az ODP-nek az arra az akkreditált újságírók is csak az elején vehetnek részt, ahogyan történt ez a helyi üléseken is. A közlemény azonban “oda is szúr” a diáknak, aki később az országgyűlés kulturális és oktatásügyi bizottságának jobbikos elnökével,  Dúró Dórával tartott közös sajtótájékoztatót.

Dúró Dóra és Bradánovics Bendegúz sajtótájékoztatója (2016.11.17.)

Megszólal az elhallgattatott diákparlamenti képviselő

Nem csak arról írnak, szerintük az események után megtartott sajttájjal a párt beleavatkozott az ODP munkájába, de úgy folytatják:

“Tiszteljük annyira fiataljainkat, hogy nem kell a kezüket fogni és tollba mondani nekik, hogy mik az őket érintő problémák. Ezt ők pontosan tudják és ki is tudják azt fejezni.”

Lapunknak nyilatkozott a közleményről az érintett diák. Bradánovics Bendegúz először is üdvözli, hogy ha nem lesz cenzúra:

“Örömmel olvasom, hogy nem kell a megszakítás miatt egy diáknak sem átélni azt a megalázó érzést az országos diákparlamenten, mint akit visszazavarnak kisiskolásként a táblától, mert butaságot mondott (közben az igazat mondta, csak sértette a hatalmat).”

Ugyanakkor úgy érzi, méltatlan, amit a közleményük folytatásában írnak:

“Sajnálattal hallom, hogy nem gondolják, hogy egy diák lenne annyira intelligens, hogy saját maga, egyedül fogalmazza meg a felszólalását és nem pártok tollbamondása történik. Ezzel Önök engem és a diákság jó részét, avagy egészét egy tudatlan intelligenciahiányos, inkompetens személyeknek degradáltak. A szervezők által küldött előkészítő bizottsági tag sértette meg az én alapvető demokratikus és emberi jogokhoz köthető szólásszabadságomat.”

Ő volt ugyanis, aki “személyeskedésre” hivatkozva megvonta a szót tőle. A hölgyet egyébként a székesfehérvári szervezőktől érkezett, és az Oktatási Hivatal főosztályvezetőjének ajánlása alapján őt szavazták meg az ülés levezető elnökének. Rózsa Ildikó tettével szerinte “sárba tiporták” az 1948-as Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. Az eset utáni sajtónyilatkozatról azt mondta lapunknak: ebben az esetben nem avatkozott parlamenti párt a diákparlament munkájába, “maximum a minisztérium próbálkozott pártpolitikai visszhangot kelteni”, az oktatásügy pedig szerinte sem pártpolitikai téma.

“A felszólalásom sem tartalmazta egyik pártnak sem az oktatási rendszerrel kapcsolatos javaslatait, ezért külön sajnálatos, inkompetens és dilettáns cselekedet, hogy közleményben pártpolitikával vagdalkoztak és nem olvasták vagy szándékosan figyelmen kívül hagyták a korábbi nyilatkozataimat.

Dúró Dóra, mint kulturális és oktatásügyi bizottság elnöke, megkeresésemre segített rávilágítani a diákparlamenti áldemokrácia körülményeire és a hatalom cenzúrájára, valamint az oktatási rendszer jelenlegi problémáira” – tette hozzá az esettel kapcsolatban. Lapunk kérdésére azt is elmondta, fontosnak tartaná, hogy a rendezvény legyen sajtónyilvános:

“Sajnálatosan láthattuk a Somogy megyei ülésen, hogy a sajtó hiányának, milyen hatalmi visszaélés lett a végeredménye. Ezúton jelenteném ki, hogy az esemény rávilágít arra a tényre, hogy már sajnos a diákparlamentben is szükségessé (létszükséggé) vált a sajtó jelenléte, hogy a diákok alapvető jogai ne sérüljenek.”

Oktatásügy, érdekképviselet, kiállás - ezeket a cikkeket olvastátok idén a legtöbben
Meghalt Debbie Reynolds, lánya, Carrie Fisher halála után egy nappal
Ha kíváncsi hasonló cikkekre, csatlakozzon Facebook-oldalunkhoz!