A jóga 4 pozitív és jótékony hatása

Tudtad, hogy sosem késő elkezdeni jógázni? Bárki számára tökéletes sport és kikapcsolódás lehet, ugyanis nem csak a testünket edzi meg, hanem segít a lelki harmónia elérésében is.

A jóga az ősi indiai vallásból indult ki alapvetően, de ma már egyre több tudományos tény támasztja alá a rendkívül jótékony hatásait a lelki kiegyensúlyozottság és az egészség tekintetében. Tényleg bármikor és bárki számára elérhető testmozgás, a lényeg, hogy mindenki saját képességeihez és tempójához mérten végezze a gyakorlatsorokat. Rengeteg típusú jóga létezik, ezért érdemes először végiggondolni, melyik passzol leginkább az aktuális igényeinkhez. 

A rendszeres jógázás csodát művel a testtel! Fotó: Marion Michele / Everypixel

1. Alakformálás és hajlékonyság

Ha alakformálás a cél, tökéletes választás ez a testmozgás, mert saját testsúllyal dolgozunk, aminek köszönhetően izmaink tónusosabbá és szálkásabbá válnak. A folyamatos nyújtás pedig rugalmassá teszi izmainkat, amitől nem csak jobban érezzük magunkat, de az izomcsoportok is meghálálják. 

2. Egészséges gerinc

A modern életvitelnek köszönhetően sajnos nagyon gyakori eset a gerincferdülés, a porckorongsérv és az egyéb gerincet érintő probléma. Az egyik legjobb megoldás erre valóban a rendszeres jógázás, ugyanis ez az egyetlen olyan testmozgás, ahol kíméljük a gerincet, ráadásul segít visszaállítani és megőrizni gerincünk egészségét. Természetesen fontos megjegyezni, hogy ehhez megfelelően szükséges végezni a gyakorlatsorokat, hiszen csak így segíthet.  

3. Méregtelenítés

Egy intenzív jógaóra alatt bizony rendesen beindul az izzadás folyamata, ami által a toxikus anyagok a bőrön keresztül távoznak testünkből. 

4. Stresszoldás

Mivel a testmozgás során átmozgatjuk az összes izomcsoportot, kilazítjuk a bemerevedett részeket, ezáltal nagymértékben megnyugtathatjuk az idegrendszert is. Nem csak egy dinamikus edzés által engedhetjük ki a gőzt, példának okáért a jóga bármelyik irányzata tökéletes arra, hogy kikapcsolódjunk a stresszes hétköznapok alatt. Segít legyőzni a feszültséget, ingerlékenységet, valamint új erőt ad a mindennapi nehézségek áthidalásához. 

bb1