Leégett a Jim Beam egyik raktára - 45 ezer hordó whisky bánta

Július 2-án, azaz kedden késő este csaptak fel a lángok a Kentucky államban található Frankfortban, ahol a Jim Beam egyik raktára is található. A cég a világ legnagyobb bourbon whisky márkáját palackozza, Jim Beam neve a világon mindenhol egyet jelent a klasszikus amerikai whisky életérzéssel. A márka a japán italgyártó cég, a Suntory Holdings tulajdonában van egyébként. A Jim Beamnek kifejezetten sok raktára van Kentucky-ban (szám szerint 126 darab) ebből gyulladt ki most egy, amiben 45 ezer darab hordó whiskyt tároltak. 

foto: unsplash.com 

Az oltásra kivezérelt tűzoltók négy megyéből jöttek, mert tudták, hogy komoly tűzvédelmi helyzet áll fent. A tüzet valószínűleg egy villámcsapás okozta, de az okokat azóta is vizsgálják az illetékesek. A raktárat több napig hagyták égni, mert igyekeztek elkerülni a környezeti károsítást. Erre azért volt szükség, mert az alkohol minél tovább ég, annál több desztillált alkohol ég el belőle, így miután eloltják a tüzet, akkor kevesebb lesz a káros anyag, és a szennyeződés, amit a természetnek kell elviselnie. 

A többszintes raktárházban viszonylag fiatal whiskyket tároltak, amelyeket még nem palackoztak – közölte a Jim Beam szóvívője

Szerencsére a tűzoltók gyorsan cselekedtek a helyszínen és megakadályozták, hogy három másik raktárra is átterjedjen a tűz. A tűzben elpusztult whiskyk életkora még nem volt jelentős, így a kárba veszett mennyiség nem fogja befolyásolni az idei eladásokat, és palackozásokat. A megsemmisült whisky a Jim Beam raktárkészletének csupán egy százalékát tette k az összesen 3.3 millió hordós készletből. Ez talán nem akkora veszteség, amitől egy cégnek le kéne húznia a rolót, de a whisky rajongók azért elmorzsoltak egy-két könnycseppet az esetről olvasva.