Egyelőre az SZTE-n nem lesz elérhető a Neptun mobil alkalmazása

A Szegedi Tudományegyetem áprilisban áll át az ETR rendszerről a Neptunra, erről itt írtunk korábban. Pár fontos kérdés azonban megválaszolatlan maradt, amellyel megkerestük az egyetem Közkapcsolati Igazgatóságát, a válaszok alapján pedig sokkal jobb dolgunk nem lesz, mint az ETR-rel, de legalább stabilitás-ügyben igyekeztek mindenkit megnyugtatni.

A legfontosabb kérdésünk az volt, hogy a Neptun mindhárom platformon futó mobil alkalmazása támogatva lesz-e az SZTE-n. Ugyanis az adott intézménynek kell engedélyeznie annak használatát. Azt a választ kaptuk, hogy nem.

„Fontos leszögezni, hogy jelenleg az app nem teljes funkcionalitású, további fejlesztések azonban várhatók, így a felhasználók érdekében az applikáció intézményi engedélyezésének időpontja és módja további egyeztetést igényel majd.”

– mondta el lapunknak Bittner Péter közkapcsolati igazgató. A másik kérdés, amire kíváncsiak voltunk, hogy a hivatalos dokumentumban jelzett okoseszköz-kompatibilitás mit jelent? Csak egyszerűen működni fog az oldal mobilon, vagy lesz is kisebb kijelzőkre optimalizált felülete? Sajnos csak az előbbi.

A Neptun alkalmazása elérhető iOS-re, Androidra és Windows Phone-ra is – de egyelőre az SZTE nem támogatja

A legtöbb weboldalnak kétféle képpen szokott mobil oldala lenni. A korábban mobilfelüleletet programozók általában egy aloldalt csináltak, amely az oldal címe elé beírt m. vagy mobil. előtagot jelentette, és ha telefonról néztük, erre át lettünk irányítva, és az eszközön jól megjelenő felületet kaptunk. A másik, újabban használt lehetőség az úgynevezett reszponzív kialakítás, amely a kijelző szélességéhez alakítja az oldalt, és egy bizonyos szélesség alatt eltűnteti az oldalsávokat, összezárja a navigációt, stb., így jön létre a mobilos és tabletes felület. (Ezt használjuk mi is.) Sajnos ilyenje sem lesz a Neptunnak, ahogyan egyébként az ETR-nek sem volt.

„Az üzemeltető cég szerint jelenleg nincs tervben olyan módosítás, mely során reszponzívvá alakítanánk a mobilon keresztül történő Neptun használatot.”

– kaptuk a választ. Bár sietünk hozzátenni: ha az iPhone-okon és iPadeken is használt Safari böngésző végre rendesen támogatva lesz egyáltalán, már az is előrelépés lesz az ETR-hez képest, ahol ez hiányzik.

Egy reszponzív oldal sematikus ábrája. Az ETR-hez hasonlóan a Neptun sem lesz reszponzív. Ez ezt jelenti, hogy telefonról is ugyanazt az asztali gépes oldalt lehet elérni

A félelmekről pedig szűkszavúan, de igyekeztek megnyugtatni mindenkit:

„Mindent megteszünk, hogy a megszokott, stabil tanulmányi rendszer szolgáltatásokat nyújtsuk a hallgatók felé. A terhelés elosztása érdekében megmarad a lépcsőzetes és a rangsoros kurzusfelvétel.”

– közölték. A Neptunra való átállás részleteiről itt írtunk korábban.

(Képek forrása: AppStore, Onlinemarketingguru.hu)

Idegesítik az automatikusan elinduló Facebook-videók? Segítünk!
Átnevezik a Csíki Sört
Ha kíváncsi hasonló cikkekre, csatlakozzon Facebook-oldalunkhoz!