Idén még lesz kronológiás töriatlasz

Válaszolt az Emmi. Mindenki megnyugodhat. Az egymásnak ellentmondó hivatalos dokumentumok, és több iskola rossz tudomása ellenére lehet használni a régi atlaszt évszámostul. Idén utoljára.

“Az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.) OM rendelet módosítása 2016. augusztus 23-án jelent meg. A miniszteri rendelet új 3. §-a egyértelműen rendelkezik arról, hogy „a 2016/2017. tanév május-júniusi vizsgaidőszakában az érettségi vizsgán az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2015/2016. tanévben tankönyvjegyzékre került középiskolai történelem atlaszok is használhatóak” mind a közép-, mind az emelt szintű vizsga esetében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem tervezi a vizsgázók számára kizárólag egy tanév egy érettségi vizsgaidőszakára nyújtott kedvezményt módosítani.”

Eszerint az eltérő dokumentumok szerint ők is a miniszteri rendeletre hivatkoznak, tehát idén – utoljára – még lehet használni az adatsort tartalmazó térképeket.

Korábban írtuk:

Tegnap olvasónknak, aki végzős diák, történelemtanára azt mondta: a jelenlegi állás szerinte mégsem használhatják az idei tavaszi érerttségi szezon középszintű történelem érettségijén a régi szerkesztésű atlaszt.

Erről az iskola ugyanis kapott egy emailt, bár ebben nem mint tényt, mint lehetősége említették azt, hogy a korábban nagy ellenállást kiváltó, majd vissszavont változtatást az utolsó pillanatban mégis életbe léptetnék.

Hozzátéve: végleges döntés
még nem született erről.

Kerestük az ügyben az oktatésért felelős államtitkárságot is magában foglaló Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), hogy cáfolja vagy erősítse meg értesülésünket, egyelőre még nem válaszoltak, amint megteszik, frissítjük cikkünket.

Frissítés: másik olvasónk, aki szintén végzős, arra hívta fel a figyelmünket, hogy az oktatas.hu hivatalos töriérettségiről szóló, a fejléce szerint idén január 1-jétől (!) hatályos dokumentumában (PDF) már ez szerepel a középszintű írásbelihez használható segédeszközöknél:

“Vizsgázónként szükséges segédeszköz az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik.”

Frissítés 2.: a jelenleg hatályos jogszabályban ugyanakkor (a 40/2002. (V. 24.) OM rendelet
az érettségi vizsga részletes követelményeiről) a mondat folytatódik:

“…és a 2015/2016. tanévben tankönyvjegyzékre került középiskolai történelem atlaszok is használhatóak.”

A Történelemtanárok Egylete (TTE) novemberi közleményében is erre hivatkozott, amikor azt írta, idén tavasszal még igen, csak ősztől nem lehet használni a kronológiát tartalamó térképeket, amivel a TTE egyébként nem ért egyet. Az állami tankönyvfejlesztő OFI oldalán is ez szerepel, az oktatás.hu-n is ezt a jogszabályt hivatkozzák.

Frissítés 3.: a hivatalos dokumentumok ellentmondanak egymásnak, azonban a miniszteri rendelet a magasabb szintű, így jelenleg azt kell alkalmazni. Várjuk az Emmi válaszát.

Arról az atlaszról van szó, mely az állami tankönyvfejlesztő OFI égisze alatt futó új szerkesztésűvel ellentétben tartalmazza a végén az időrendi táblázatot függelékként, amelyet középszintetn lehetett eddig használni a történelem érettségin. Azoknak, akik az események sorrendjével, és logikájával tisztában vannak, a legfontosabb évszámokat tartalmazó lista hatalmas segítség.

Emlékezetes: még 2015-ben akarták először ezt a módosítást bevezetni, amelyet a komoly felháborodások – a többi közt szakszervezeti és más szakmai szervezetek egyet nem értő jelzései után – tavaly áprilisban végül az Eduline oktatási szakportál cikke szerint visszavontak. Ha most fogadnák el, az azért is nagyon rosszul érintetné a diákokat, hiszen már kevesebb, mint fél év van az érettségi vizsgákig, amire most a jelenlegi szabályok szerint készülnek a végzősök.

Tavaly egész januárban nem mentek iskolába, mert nem volt fűtés
Tragédia Szegeden: öngyilkos lett egy nő a Csorba utcában
Ha kíváncsi hasonló cikkekre, csatlakozzon Facebook-oldalunkhoz!