Windows 10 S: Visszahódítja-e az amerikai iskolákat a Microsoft?

Intézményi és üzleti felhasználókat céloz a Microsoft, azaz tanároknak, diákoknak és üzletembereknek készült az új kiadás. 

Új kiadást kap a Windows 10 – jelentette be kedden (2017. május 2-án), oktatási célú rendezvényén a Microsoft.

A Windows 10 S elsősorban diákoknak és tanároknak készült, és ez az eddigi legjobb oktatási célú Windows.

– írja a cég support-oldala. Az új operációs rendszer komoly megkötéssel érkezik, hiszen elsősorban az (amerikai) oktatási piacot akarják ezzel visszahódítani a Google-től, viszont valószínűleg ennél sokkal komolyabb hatása is lesz a piacra. Jöjjenek a részletek!

Windows 10 S – mivel más?

A 10 S legfontosabb megkülönböztető jelzője, hogy csak kizárólag a Windows Store-ból képes alkalmazásokat telepíteni/fogadni. Természetesen lehet más appokat is letölteni, azonban a rendszer azokat nem fogja futtatni/elindítani. Viszont jó hír, hogy a Store-ba hamarosan felkerül a teljes asztali Office programcsomag, így nem kell az UWP-s (Universal Windows Platform) alkalmazásokkal beérniük a felhasználóknak. 
A Windows 10 S alapját meglepő módon nem a Home, hanem a Pro verzió adja, mely képességeiben sokkal közelebb áll hozzá. Ez a rendszer támogatja például a Bitlocker háttértár-titkosítást, az enterprise romaing-ot (nagyvállalati barangolás) és a két üzleti megoldás, a Windows Update for Business, illetve a Windows Store for Business is elérhető rajta. Fontos megemlíteni, hogy a rendszer teljes MDM-támogatással érkezik, vagyis könnyedén integrálható vállalati eszközkezelő rendszerekbe. A Pro verzióhoz képest ez a rendszer, kizárólag Azure Active Directory-t támogat, így ezáltal nem képes on-premise tartományba lépni (domain join).

Kissé furcsa, de mégis fontos információ, illetve megkötés, hogy a 10 S-en az alapértelmezett böngésző az Edge, melyet nem lehet átállítani. Bár a rendszeren futtatható más böngésző, hogyha a fejlesztő feltölti azt a Store-ba, viszont a linkeket kizárólag az Edge fogja megnyitni. Valamint a beépített kereső csak a Bing vagy azzal szerződésben álló regionális keresőmotor lehet.

Az új Surface Laptop belülről

A ‘Slim’ készülék 13.5″-os kijelzővel, 14.5 órás üzemidővel van ellátva. Az új modelt jelenleg 4 féle verzióban vásárolhatjuk meg.

Intel Core i5 processorral ellátva:

999$-ért 128GB-os SSD-vel, 4GB RAM-al, Intel HD Graphics 620 grafikus kártyával és kizárólag Platinum színben.

1,299$-ért 256GB-os SSD-vel, 8GB RAM-al, Intel HD Graphics 620 grafikus kártyával és 4 fajta szín közül választhatunk (Burgundy, Platinum, Cobalt Blue és Graphite Gold).

Intel Core i7 processorral ellátva:

1,599$-ért 256GB-os SSD-vel, 8GB RAM-al, Intel Iris Plus Graphics 640 grafikus kártyával és kizárólag Platinum színben.

2,199$-ért 512GB SSD-vel, 16GB RAM-al, Intel Iris Plus Graphics 640 grafikus kártyával és kizárólag Platinum színben.

Forrás: Microsoft, kiemelt kép: verkeorg/Flickr

Egy új cég megvette a nevet, és újraindítaná a Neo FM-et
Áder mondott egy újabb kiskaput CEU-ügyben
Ha kíváncsi hasonló cikkekre, csatlakozzon Facebook-oldalunkhoz!