Meddig tart egy bor szavatossága?

A bor eltarthatósága márkánként változik. Az, hogy egy palack mennyi ideig bírja, függ a környezetétől és attól, hogy milyen gyakran bontották fel. Egy nyitott üveg vörös- vagy fehérbor néhány napig vagy hétig eltartható, de ha már felbontották, akkor nagyon gyorsan megromlik. Márkától függően akár 20 évig is eltartható. Ezért fontos, hogy egy üveg bort minél hamarabb megigyunk.
Meddig tart egy bor szavatossága?

Figyelem, borokat kizárólag akkor kóstoljunk, ha elmúltunk 18 évesek!

Ha borról van szó, egy bontatlan palacknak hosszabb az eltarthatósági ideje, mint egy nyitott palacknak. Ha a bornak jó az illata és az íze, akkor a lejárati időn túl is nyugodtan iható. Ráadásul hűvös, sötét helyen tárolható. A sötét hely segít abban, hogy a bor ne romoljon meg, míg a hideg hely megakadályozza, hogy a bor megromoljon. Ha azon gondolkodik, hogy mennyi ideig tartható el egy üveg bor, akkor a legjobb helyen jár.

Az életkor mellett a cukor és az alkohol a két fő összetevő, amely meghosszabbítja a bor eltarthatóságát. A desszertborok és a szeszezett borok például akár egy évig is frissek maradhatnak. A palack alkoholtartalma szintén növelheti a vörösborok eltarthatóságát. A legjobb azonban, ha a bort a felbontás után egy héten belül megissza.

Mint látható, több tényező is meghatározza, hogy egy bor meddig maradhat friss. Először is, a palack érlelése a bortartósítás elengedhetetlen része. Ha kétségei vannak, forduljon az eladóhoz vagy a gyártóhoz, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a bor még mindig friss. Ne feledje mindig, hogy egy palack csak annyira jó, mint amilyen körülmények között lezárták. Egy palack bor tárolásakor fontos, hogy ne feledje, hogy a bor alkoholtartalma alacsony, és a bor nem tart olyan sokáig, mint egy magasabb alkoholtartalmú bor.

Azt, hogy egy palack bort mennyi ideig lehet kinyitni, a sav- és tannintartalom határozza meg. Minél több savtartalommal és tanninnal rendelkezik egy bor, annál tovább tartható. Egyes bortípusok három-öt évig eltarthatók, míg mások kevesebb ideig tarthatók. Egy palack pinot noir, amely jó választás az érlelésre, sokáig eláll. Ezért érdemes ellenőrizni a bor korát, mielőtt felbontja.

Egy bor eltarthatósága a bortípustól és a tárolási körülményektől függ. Általános szabály, hogy ha a bor elszíneződött vagy üledéket tartalmaz, nem érdemes meginni.

Kapcsolódó cikkek

4 ok, miért érdemes Isztambulba utazni

Íme 4 ok, miért érdemes Isztambulba utazni

Isztambul sokszínű látnivalói, műemlékei és különlegességei miatt rendkívül közkedvelt úticél.

növénymustra, zöldek, kaktusz- Hogyan legyél crazy plant lady!

Hogyan legyél igazi crazy plant lady

A crazy plant lady mozgalom a közösségi platformoknak köszönhetően kezdett el terjedni.

Indul az óvodai szezon: minden, amire szükség lesz az első napokban

Indul az óvodai szezon: minden, amire szükség lesz az első napokban

A vízhatlan gumis lepedő online is beszerezhető, amire mindenképpen szükség van az első időszakban. De mi kellhet még? Most minden kiderül!