5 érdekesség Tajvanról európai szemmel

Tajvan egy szigetország Kelet-Ázsiában, ami bár önálló államként működik, mégis a népi Kína számára egybeolvadó területi egység, ráadásul a világ legtöbb országa sem tekint rá különálló államként. Tajvan nagyon gazdag kulturális örökséget hordoz magában, plusz a hagyományokat és a szokásokat elnézve számottevő különbség fellelhető európai szemmel.
5 érdekesség Tajvanról európai szemmel

Tajvan az ázsiai országok között még így is igen népszerű turisztikai pontnak számít, de csak Japán, Korea és Kína után következik a sorban. A ázsiai országokhoz mérten, itt is megtalálhatóak azok a kulturális különbségek, amelyek bármilyen másik távol-keleti országnál megmutatkoznak, de a tajvani mentalitást mégis elég könnyű elkülöníteni más ázsiai népekéhez képest. Tajvant turisztikai szempontból érdemes megközelíteni, hiszen az ország tele van változatosabbnál-változatosabb vidékekkel. Rizsföldek, vízesések, hegyek, piacok, ráadásul mindezek egy remekül kiépített vasúti hálózaton keresztül néhány órás utazásokkal könnyedén meg is közelíthetőek. Az ország fővárosa Tajpej, ami egy igazi modern high-tech város, ahol az éjszakai piacok hangulata keveredik a technikai vívmányok fejlett rendszerével. A következőkben jó néhány érdekes tény olvasható majd az államról, amik hazai szemmel is biztosan furcsának fognak tűnni.

1. Tajvanon kínaiul beszélnek

Tajvanon a hivatalos nyelv a mandarin, így aki beszél kínaiul nagyon könnyedén elboldogul majd a szigetországban. A turisták látogatásuk során legtöbbször bajban is vannak, ugyanis az angolt nem igazán beszéli a többség és a fiatalok körében sem annyira elterjedt, hogy a kommunikáció minden esetben simán tudjon végbemenni. Tajvanon az idősebb korosztály beszéli még a tajvani nyelvet is, ezt még az iskolákban is tanítják, viszont a hétköznapokban nem alkalmazzák, kihalóban lévő nyelv.

2. Tilos házasodni augusztusban

Ehhez a hónaphoz a tajvani emberek rengeteg tabut kötnek, így a szokásokhoz mérten sok mindent tilos vagy nem ajánlott csinálni az augusztusi hónapban. A hagyományok szerint a hó elején megnyílnak a Pokol kapui és ezáltal a szellemek könnyedén tudnak járni-kelni a világok között. A szellemhónap idején az esküvők is szünetelnek, ugyanis balszerencsét hoz a pároknak, ha ekkor tartják a menyegzőt.

3. A bételdió rendszeresen halálesetet okoz a helyi lakosoknál

A bételdió Tajvanon nagyon népszerű, leginkább az idősebb férfiak körében elterjedt nyalánkság. A diófélét szinte bármilyen utcasarkon meg lehet vásárolni és a fogyasztása nagyon nagy arányban okoz halált. Az ételnek minősített csemege, száj-és torokrákot okoz, ráadásul a fogak is kihullhatnak tőle.

4. Tajvanon a zöld jelzőlámpákon pálcikaemberek táncolnak

Az országban, a közlekedés és a jogosítvány megszerzése is nagy mértékben eltér az európai előírásoktól, ugyanis szinte minden városban más szabály van érvényben. Rengetegen járnak motorral és egy hivatalos papír megszerzése sem kerül többe 3000 Ft-nál. A közlekedési lámpák kapcsán is van némi furcsaság, ugyanis a várakozási idő letelte után a zöld fény felvillanása mellett egy sétáló pálcikaember is megjelenik a kivetítőn.

5. A helyiek mindig meleg vizet fogyasztanak

A tajvani emberek hasonlóan a kínaiakhoz télen-nyáron meleg folyadékot vesznek magukhoz. A közintézményekben is rendszeresen forró vizet lehet tölteni a csapokból, így az amúgy is páradús éghajlaton, ez európai szemmel nem túl kellemes hosszútávon. Az itt élő lakosok szerint, a meleg víz hűti a szervezetet és ez a szokás az emésztésre is jó hatással van.

Tajvani szállások itt!

Kapcsolódó cikkek

Varázsoljuk természetet a lakásunkba!

Varázsoljuk természetet a lakásunkba!

Különleges hatást keltő lámpák.

növénymustra, zöldek, kaktusz- Hogyan legyél crazy plant lady!

Hogyan legyél igazi crazy plant lady

A crazy plant lady mozgalom a közösségi platformoknak köszönhetően kezdett el terjedni.

Indul az óvodai szezon: minden, amire szükség lesz az első napokban

Indul az óvodai szezon: minden, amire szükség lesz az első napokban

A vízhatlan gumis lepedő online is beszerezhető, amire mindenképpen szükség van az első időszakban. De mi kellhet még? Most minden kiderül!