Tények az édesburgonyáról, amit valószínűleg nem tudtál

Az édesburgonya finom és tápláló zöldség.
Tények az édesburgonyáról, amit valószínűleg nem tudtál

Főzhetjük, pürésíthetjük vagy süthetjük, és minden ételhez nagyszerű kiegészítője. Alacsony a zsírtartalmuk is, így ideális választás az egészséges étrendhez.

Az édesburgonya narancssárga húsa a béta-karotin nevű tápanyagból származik, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít át, ami számos egészségügyi előnnyel jár. Különösen az erős immunrendszert és a szem egészségét támogatja.

Az Amerikai Szív Szövetség szerint ez a tápanyag összefügg az alacsonyabb vérnyomással, így az ezt az ásványi anyagot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása segíthet a normális szint fenntartásában. Ráadásul mivel az édesburgonya természetes módon magas káliumtartalmú, a magas vérnyomásban szenvedők számára fontos része lehet az egészséges táplálkozásnak.

Egy adag édesburgonya a napi ajánlott magnéziumbevitel közel 15%-át biztosítja, amely tápanyag elengedhetetlen az idegműködéshez és az izomösszehúzódáshoz. A kutatók azt is megállapították, hogy a magnézium a relaxáció elősegítésével csökkentheti a stresszt, a szorongást és a depressziót.

Ezek az előnyök különösen fontosak azok számára, akik hajlamosak ezekre a betegségekre. Sőt, a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című folyóirat nemrégiben megjelent tanulmánya szerint a szorongás enyhe formáiban szenvedő emberek számára előnyös lehet a magnéziumban gazdag élelmiszerek, például az édesburgonya fogyasztása.

Az édesburgonya másik fontos tápanyaga a rost, amely elősegíti a rendszerességet és megelőzi a székrekedést. Ez a tápanyag a vastagbélrák kockázatának csökkenésével is összefüggésbe hozható, ezért érdemes minél gyakrabban beépíteni az étrendbe.

Az édesburgonyában található lutein és zeaxantin a szemet is védheti a nap káros ultraibolya (UV) sugarainak károsodása ellen. Ez a tápanyag a látásod szempontjából is lényeges, mivel növelheti a pigment sűrűségét a szemlencsében és a makulában.

Ez a tápanyag megfelelő főzési módszerek nélkül nehezen szívódik fel, ezért az édesburgonya főzése segíthet maximalizálni a felszívódását. Tej vagy fűszerek hozzáadása szintén segíthet abban, hogy az édesburgonyapüré olyan sima állagú legyen, amelyet imádni fogsz.

Emellett jó mangánforrás is, amely elősegíti a kollagéntermelést, és támogathatja a csontok és a bőr egészségét. Magas az antioxidáns-tartalmuk is, ami segíthet megelőzni az öregedéshez hozzájáruló oxidatív stresszt.

Főzve egy adag édesburgonya a napi C-vitaminszükséglet több mint egyharmadát biztosítja. Ez a tápanyag segít leküzdeni a megfázást és az influenzát, és fontos összetevője a kollagénnek, a csontok erősségét biztosító fehérjének.

Egészséges adag mangánhoz is hozzájuthatsz ebből a zöldségből, amely több mint 300, a szervezet számos funkciójában szerepet játszó enzim fontos kofaktora. Ez a tápanyag az olyan krónikus betegségek megelőzésében is hasznos lehet, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek.

Az édesburgonya egy foszfor nevű tápanyag forrása is, amely kritikus fontosságú a sejtek és szövetek növekedéséhez. Ez a tápanyag az immunrendszer alapvető része is, és segíthet bizonyos ráktípusok megelőzésében.

Kapcsolódó cikkek

Sütő étterembe - Minden, amit a kombisütőkről tudni érdemes!

Sütő étterembe - Minden, amit a kombisütőkről tudni érdemes!

Egy ipari konyha működtetéséhez számos konyhai gépre van szükség, hogy professzionális szinten lehessen üzemeltetni. Az ízletes és finom ételek készítéséhez egyre modernebb gépekkel ajánlatos felszerelni a konyhát.

A borok érzékszervi értékelése: hogyan kóstoljunk bort?

A borok érzékszervi értékelése: hogyan kóstoljunk bort?

A bor kóstolása egy művészet és tudomány egyaránt. Azok, akik elmerülnek a borok világában, nem csak az ital ízére, hanem az érzékeikre is támaszkodnak.