Következő fokozatra kapcsol a közép-európai startup-ökoszisztéma egyik legígéretesebb kezdeményezése, a CE-Connector

Ezzel a CE-Connector a következő fejlődési szakaszába lép, és egyedi szolgáltatásokkal teszi sikeressé a hazai és regionális startup-okat.
Következő fokozatra kapcsol a közép-európai startup-ökoszisztéma egyik legígéretesebb kezdeményezése, a CE-Connector

A hónap végén zárul a CE-Connector, a régió 6 országát lefedő virtuális VC EU által finanszírozott, 3 éves felkészítő szakasza. A projekt az ambiciózus kezdő vállalkozók számára kíván segítséget nyújtani innovatív ötleteik megvalósításához egy olyan támogató pénzügyi ökoszisztéma kiépítése által, melyben a friss, fiatalos ötletek valóra váltása a lehető leghatékonyabb módon valósul meg. A projekt célja a 3F alapú finanszírozás és a kockázatitőke befektetés megszerzése közötti kritikus szakaszt jellemző forráshiányos helyzetek kezelése a rendelkezésre álló összes lehetséges eszköz maximális hasznosítása által. A magán tőkebefektetők, az állami eszközök, a közszolgáltatások vagy éppen a szakértői támogatás startupok számára karnyújtásnyi távolságba történő elérhetővé tétele mind a kezdő vállalkozások, mind az egész közép-európai régió gazdasági fejlődéséhez hozzájárulhat, így erősítve az európai integráció folyamatát.

Hol és kinek segítünk?

Felkészítő szakaszában a projekt segítséget nyújtott a startup ökoszisztéma kulcsszereplőinek egymásra találásában, illetve elkészült egy olyan stratégia, amely lehetővé teszi a köz és magán társbefektetések minél hatékonyabb és gördülékenyebb megvalósítását hat ország – a Cseh Köztársaság, Németország, Magyarország, Lengyelország, Horvátország és Szlovénia – területén. A felkészítő szakaszban Magyarország kiemelkedően teljesített, hiszen a németországi partnerrel azonos számú Üzleti Angyal befektetés létrejöttét támogatta. 2022 végéig 1 300 000 Euro befektetés realizálását, 4 db első körös, 1 db második körös befektetés tető alá hozatalát, illetve 15 fő aktív üzleti angyal bevonását tervezi a projekt megvalósítani. Hosszú távú céljai szerint 2025-ig összesen 4 000 000 Euró befektetés létrejöttében nyújt majd segítséget a kezdeményezés, illetve eddig az időpontig 25 főre kívánja növelni az általa elért angyalbefektetők számát.

A jövőről

Bár június végén a felkészítő szakasz lezárult, a kezdeményezés célja olyannyira ambiciózus, és az iránta mutatott érdeklődés is olyan nagy, hogy a projekt korántsem ér véget, sőt a java igazán csak most kezdődik.

A következő 3 évben a hangsúly az Üzleti Angyalok bevonásán túl az egyetemi innovációs központokkal, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hungarian Startup University programjával és nagyvállalatok fókuszált innovációs programjaival való együttműködésen lesz. Terveink között szerepel továbbá a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával egy startup-okra kifejlesztett oktatási és mentorálás program indítása, hiszen a tőkebevonás szempontjából egyre fontosabb tényezővé vált hazánkban is a megfelelően védett szellemi tulajdon és az ebből kalkulálható cégérték növekmény.

Fontos, hogy azon kezdeti fázisban lévő startupok számára, amelyek nem állnak készen tőkebefektetések realizálására vagy inkubációs szolgáltatások igénybevételére, az állami, közszolgáltatásokat biztosító szereplők bevonása nélkülözhetetlen segítséget jelenthet, legyen szó akár támogatásokról, akár hitelekről, akár inkubációs vagy akcelerátor szolgáltatásokról, illetve akár az olyan természetbeni támogatásokról, mint amilyen pl. a mentorálás, a coaching, a jogi, számviteli és egyéb területeken megvalósuló tudásmegosztás. Az állami, közszolgáltatásokat biztosító intézmények, szereplők ugyanis olyan hosszú távú stratégiák megvalósításában érdekeltek, melyek a régiók vagy országok távlati fejlesztését szolgálják.

A startupok által létrehozott innovatív informatikai, kommunikációs, egészségügyi, környezetvédelmi technológiák, megújuló energiatermelést biztosító, illetve intelligensváros-fejlesztések pedig a regionális gazdaság fejlesztésének legbiztosabb alapját képezik, illetve pozitív társadalmi hatásai is olyan számottevőek, hogy a közszereplők elemi érdeke a startup ökoszisztéma kibontakozásának minden eszközzel történő elősegítése. A projektben való részvétellel az állami szolgáltatók ezen céljuk érdekében járnak el.

Ezzel a CE-Connector a következő fejlődési szakaszába lép és egyedi szolgáltatásokkal teszi sikeressé a hazai és regionális startup-okat.

Következő rendezvényünkön – a K2M.Club-bal közös rendezésben – várunk minden startup-ot 2022. szeptember 6-án.

A program folyamatos fejlődése itt követhető: https://www.k2m.club.

Forrás: EnterComgroup kiadó

A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul(t) meg. A projekt Interreg Central Europe programból került finanszírozásra.

Kapcsolódó cikkek

Sohasem késő váltani! Avagy, miért is jó a felnőttképzés?

Sohasem késő váltani! Avagy, miért is jó a felnőttképzés?

Nem csak a gyerekek járnak iskolába, ma már nagyon sokan élnek a felnőttképzés lehetőségével.

Ásványvízmárkák marketingstratégiái

Ásványvízmárkák marketingstratégiái

A marketingstratégiák fontos szerepet játszanak az ásványvíz márkák piaci pozíciójának megerősítésében.

Ford Edge

Ford Edge - a Kékszalag nyomában

A balatoni Kékszalag vitorlásverseny többszörös győztesének a szolgálati autóját mutatjuk be.