Melyiket válasszuk? Használt vagy új laptopot vegyünk?

Jelen cikkükben a laptopok beszerzésének útját járjuk végig. Arra a kérdésre keressük most a választ, hogy az új vagy a használt példánnyal járunk-e jobban.
Melyiket válasszuk? Használt vagy új laptopot vegyünk?

Az újdonság varázsa, a pénztárcabarát tulajdonságok, a környezetvédelem és az egyéb nem elhanyagolható aspektusok, mint például a tudás sem maradhatnak ki azok közül a szempontok közül, amiket sorra veszünk, hogy megkapjuk az előbb feltett kérdésünkre a választ.

Ha használt laptopot veszünk...

kisebb a hardveres meghibásodás esélye. Legyen ez bármennyire is furcsa, egy vadonatúj laptop statisztikailag sokkal valószínűbben hibásodik meg a kezdeti időszakban, mint egy előzetesen már át tesztelt, használt gép.

...kisebb kockázatot vállalunk az úgynevezett fürdőkád görbén. A fürdőkád görbe nem más, mint egy adott termék, az idő előrehaladtával arányosan bekövetkező meghibásodásának gyakoriságát és valószínűségét tükröző diagram.


Forrás: Wikipédia

Maga a görbe az adott termék komplett életciklusát hivatott tükrözni, három fő részre tagolva azt; vagyis a gyermekbetegségek miatti meghibásodás valószínűségét, a kezdeti hibákon már túlmutató, állandósulttá vált hibagyakoriságot, illetve magát az öregedésből fakadó, megemelkedett hibarátát jelzi.

...kevesebb az értékcsökkenés. Jó példa az árcsökkenésre, hogy, ha megveszünk valamit, az már a boltból kilépve sem fog annyit érni, mint amennyiért ott és akkor megvettük. Ez pedig az üzleti szériás gépekre különösen igaz, azok ugyanis a legkevésbé szerencsések a kezdeti értékcsökkenés szempontjából. Újonnan kifejezetten drágák, az áruk pedig akár rövid időn belül meg is feleződhet, viszont egyre lassabban csökken értékük, ezért éves szinten egy 1-2 éves laptop értékcsökkenése sokkal alacsonyabb, mint egy újé.

...környezettudatosan járunk el. Bár felhasználói szempontból persze kevésbé fontos, összességében ugyanakkor nagyon is az, hogy, ha használt laptopot veszünk, azzal kevesebb elektronikai hulladékot termelünk, vagyis már ennyivel is kisebb lesz az ökolábnyomunk.

...az már használatra kész. Persze más nevében nem, csakis a magunkéban beszélhetünk, de a mi részünkről annyi bizonyos, hogy az általunk árusított notebookok nem csupán át tesztelve, de kívül-belül megtisztítva, megpasztázva, operációs rendszerrel előtelepítve és driverezve kerülnek ki a polcra.

A használt üzleti laptopok előnyei

Hajlamosak sokan inkább a silányabb minőségű és konfigurációjú, de vadonatúj gépben gondolkodni ahelyett, hogy ugyanazért a pénzért egy jobb, de használt laptopot vegyenek. A vadonatúj, de legalább olcsó, alacsonyabb kategóriás notebookok pedig pont azért rizikósak, mert a gyenge minőségű anyaghasználat és a rövidebb szavatosságú alkatrészek teszik lehetővé, hogy szembetűnően olcsón gyártsák őket. Egy üzleti szériás laptop ezzel szemben masszívabb, ellenállóbb, megbízhatóbb, illetve hatékonyabb a hűtése (ezáltal kevésbé melegszik), általában jobb a kijelzője és kényelmesebb, tartósabb a billentyűzete, ráadásul sokkal több biztonságtechnikai funkcióval is rendelkezik. Hosszútávon tehát mindig érdemes inkább egy használt üzleti laptopban, mintsem egy rosszabb minőségű, de új megoldásban gondolkodni.

A használt laptop hátrányai

Megbízható, szakértő kezek közül vásárolva, nagy baj tulajdonképpen már nem lehet, ám mivel sosem lehet elég óvatos az ember, így a külső és belső állapotot, hogy hardveresen rendben van-e a gép, az akku és a kijelző, mind-mind érdemes alaposan átvizsgálni, kiszűrve ezzel a rögtön észrevehető hibákat. A következő linken található cikkünkben bemutatjuk, hogy vásárol és tesztel egy használt laptopot egy szakértő (pl. hogyan lehet ellenőrizni hardveresen egy gépet): Link.

Rejtett hibák persze óhatatlanul is előfordulhatnak, ám megbízható helyről vásárolva ennek tényleg csekély az esélye. Hátrány még továbbá az is, hogy a használt piacon rengeteg az idős gép, amik mögött már több kilométer van, mint előttük, ilyenkor pedig mérlegelni kell, hogy bevállaljuk-e az ezzel járó kockázatot vagy sem.

Végül pedig: új vagy használt?

Az előbbiekben taglaltak figyelembevételével könnyebben hozhatjuk meg a döntésünket. Amennyiben ezek fényében a voksunkat a használt laptop mellett tesszük le, kis eséllyel nyúlhatunk csak mellé – természetesen a kellő odafigyeléssel, körültekintéssel eljárva. Az üzleti számítógépek, a magasabb árkategóriába eső darabok esetében tehát látványosabb lesz az árkülönbség, azaz amennyiben újként magas árral került a piacra a gép, használtan vélhetően jól láthatóan karcsúbb áron válik elérhetővé.

Ezzel szemben a gamer és a konzumer laptopok, amik már alapvetően kedvezőbb áron beszerezhetőek, nem mutatnak majd akkora árkülönbséget új és használt változatukban.

Akárhogy is, a bolti ár töredékéért műszakilag hibátlan és esztétikailag is rendkívül megkímélt állapotú, bevizsgált használt laptopokat találhatunk, akár 5 év garanciával.

Kapcsolódó cikkek

Miért forduljunk szakfordítóhoz?

Miért forduljunk szakfordítóhoz, ha mi is beszéljük a célnyelvet?

Vannak olyan alkalmak, amikor jobb nem egyedül próbálgatni a képességeinket.

Leégett a Jim Beam egyik raktára

Leégett a Jim Beam egyik raktára - 45 ezer hordó whisky bánta

Szomorú eset történt nemrég Amerikában, ahol a híres whiskykészítő Jim Beam egyik raktárában tűz ütött ki.