Mi mindenre használható a levendula?

A levendula napjainkban nagyon trendi gyógynövénnyé vált, évente egyre több levendula szüretet és fesztivált rendeznek, ahol különféle levendulából készült termékeket is árusítanak. Cikkünkben arról lesz szó mi mindenre használható a levendula.
Mi mindenre használható a levendula?

Illatosító

A levendula számos téren felhasználható, mégis az illatáról ismerik a legtöbben. Nagyon kellemes karakteres illattal rendelkezik, ami összetéveszthetetlen. Illó olajként nyugtató hatása van, de hangulat fokozására is használják.

Italok

Levendulából számos ital különlegeséget is készíthetünk, mint például a híres levendula szörpöt vagy akár limonádét, amit szeretettel árulnak a levendula szedéseken hűsítő frissítőként.

Ezeken az italokon kívül, például a levendulás gin különleges ízvilággal bír, hiszen egy Magyar kézműves termék, aminek alapanyagait vagyis a virágokat Tihanyból, Kőrőshegyről, valamint Pannonhalmából gyűjtik össze. Ennek hála ez egy intenzív zamatú gin, amit citrusos ízek fűszereznek.

Házi levendulaszörp recept:

És ha már ital, akkor azok számára, akik nyitottak ennek a különleges növénynek az ízére, azok számára megosztunk egy házi szörp receptet is:

· 50 db levendula (150-200 gramm)

· 2 kg cukor

· 2 liter víz

· 2 db citrom

· 1 ek citromsav

Az elkészítéshez először is egy edénybe öntjük a cukrot és a citromsavat majd felöntjük 2 liter vízzel. Ezt követően citrom karikákat teszünk hozzá, majd felforraljuk. Miután felforrt a víz, leforrázzuk vele a megtisztított levendulákat, majd ezt követőén 1 napig pihentetjük. Másnap átszűrjük a levet és újból felforraljuk a szörpöt, majd megtisztított üvegekbe töltjük.

Levendula előnyei

A levendula, mint növény ezen felül is számos dologra felhasználható, köszönhetően pozitív hatásainak és különleges illatának. Alapjában véve az alábbi előnyöket tapasztalhatjuk meg mi magunk is:

Távol tartja a molyokat

Sokan nem tudják ezt a levenduláról, de remek molyirtó hatással bír, annyit kell csak tennünk, hogy egy pár vászontáskát megtöltünk szárított levendulával, majd a kis zsákocskákat elhelyezzük szekrényeinkben.

Ezzel nem csak a molyokat tarthatjuk távol, hanem ruháinknak is remek illatot adhatunk. Pozitívuma ennek a módszernek még, hogy nem tartalmaz káros vegyi anyagokat, így remek megoldás azoknak, akik természetes módon szeretnék távol tartani a molyokat.

Nyugtató hatású

Sokan szeretik ezt a lila virágot a nyugtató hatása miatt, amire napjainkban rengeteg embernek szüksége van hiszen rengeteg stressz ér minket.

Remek nyugtató hatást lehet elérni azzal ha például egy kis levendula illóolajat párologtatóba csepegtetünk vagy esetleg egy pár cseppet a fürdővizedbe.

Fájdalomcsillapító

Sokan nem tudják, de remek megoldást nyújthat a levendula például az ízületi problémákra is, amire a legjobb eredményt egy masszírozás alkalmával lehet elérni.

Egy ilyen masszázs olaj használatával a fáradtság, az izomfájdalmakat, a reumás fájdalmak csökkenthetők és a gyulladásos izomfájdalmak is enyhíthetők.

Természetes gyógyszer

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik, hogy egyfajta természetes gyógyszernek is tekinthetjük ezt a növényt. Számos tanulmány kimutatta, hogy a levendula illóolajai számos betegség esetén hasznosak lehetnek, például a:

· szorongás

· hangulatingadozás

· félelem

· kimerültség

· migrén

· fejfájás

· depresszió

Emellett hasznos lehet még az ekcéma és a bőrgyulladások kezelésében is. Továbbá a mellrák, májrák és léprák kezelésére is használják.

Összességében

A fentiekben tehát rengeteg módszert megismerhettünk arról, hogy mi mindenre használható a levendula mindennapjainkban. Nagyon finom italokat készíthetünk belőle és remek megoldás lehet fejfájásra, ízületi fájdalmakra és még a molyok ellen is hatásos. Emiatt aki még nem próbálta, annak mindenképp ajánlott lehet.

Kapcsolódó cikkek

A leggyorsabb traktorok nyomában

A leggyorsabb traktorok nyomában

A traktorokról a legtöbbeknek nem a sebesség jut az eszükbe, hisz a traktorok általában lassan, munkát végezve haladnak a földeken.

Olimpiai bajnok zöld tábor | Nyári gyerektáborok 2024 | Tábor 2024 | Kecskeméti napközis tábor 2024 | Ottalvós tábor 2024

Olimpiai bajnok zöld tábor

Idén is megrendezésre kerül a "táborok tábora", Kecskeméten.

Hogyan működnek az elektromos kandallók?

Hogyan működnek az elektromos kandallók?

Egy elektromos kandalló beszerzése meleg, barátságos megjelenést kölcsönözhet otthonának.