Minden, amit a felnőttképzésről tudni érdemes

A felnőttképzés olyan iskolarendszerek kívüli oktatási forma, amelynél a tanulók nem állnak jogviszonyban az intézménnyel. Ezek nagy része önköltséges, így a tanulóknak maguknak kell kifizetniük a tanfolyamok díját. De mit is érdemes tudni róluk pontosan? Cikkünkben ezt fejtjük ki bővebben.
Minden, amit a felnőttképzésről tudni érdemes

Mi is az a felnőttképzés?

Ahogy már a bevezetőben is leírtuk, ez egy olyan oktatási forma, ahol a diákok maguk fizetik a költségeket, nincsen diákigazolványuk és egyéb kedvező lehetőségük. A felnőttképzés nem egyenlő a felnőttoktatással, ahol államilag támogatottan zajlanak az órák. Ez szolgáltatásként, piaci alapon valósul meg a mindennapok során. Ez nem számít sem közoktatásnak, sem pedig felsőoktatásnak, ez azt is jelenti, hogy a végén a diákok nem kapnak diplomát sem.

Kik vehetnek részt a felnőttképzéseken?

Beiratkozni tankötelezettséget teljesített személy tud, ami jelenleg 16 év. Ez azzal jár együtt, hogy kizárólag 16 éves kor felett vehetünk részt ilyen tanfolyamon. Itt senki sem lesz diák, így nem jár sem családi pótlék, sem pedig árvaellátás. A célja az általános, nyelvi, vagy pedig szakmai képzés és oktatás.

Miért érdemes részt venni?

A felnőttképzések elsődleges célja, hogy egy olyan szakképesítést szerezhessenek a tanulók, amellyel megállják a helyüket a mindennapok során. A másodlagos cél az egyén helyzetének javítása, illetve az értékes kompetencia elsajátítása. A tanfolyamoknak köszönhetően javítható a munkahelymegtartás, elősegíti a munka eredményességét, illetve támogassa a munkanélkülieket a helyük megtalálásában.

Felnőttképzés Budapesten

Manapság már szinte bármely nagyvárosban találkozhatunk tanfolyamokkal. Felnőttképzésre Budapesten is be lehet iratkozni. Az Okjakadémiánál jelenleg az alábbi lehetőségek közül válogathatunk:

- Egészségügyi képzések: sportmasszőr, betegkísérő stb.

- Ingatlan, műszaki képzések: társasházkezelő, ingatlanközvetítő, munkavédelmi előadó

- Pedagógia, szociális képzések: segédgondozó, dajka, demencia gondozó, pedagógiai asszisztens

- Turizmus és vendéglátás: szakácssegéd, élelmezésvezető, falusi vendéglátó stb.

- Információszolgáltatás: segédkönyvtáros

- Művészeti képzések: művészeti grafikus

- Mezőgazdasági képzések: aranykalászos gazda, kutyakozmetikus, állatorvosi asszisztens, virágkötő és virágkereskedő

- Kereskedelmi képzések: raktárvezető, üzletvezető, ruházati eladó, drogerista, műszaki eladó stb.

- Pénzügyi képzések

Összegezve

Bízunk benne, hogy most már mindenki tisztában van vele, hogy mit is jelent a felnőttképzés. Az oktatás során senkisem lesz diák, így nem jár sem igazolvány, sem pedig diploma. Felnőttképzés Budapesten is számos helyen indul, így érdemes időben körbenézni a lehetőséget tárházában.

Kapcsolódó cikkek

Amire egy cégnek feltétlenül szüksége van

Amire egy cégnek feltétlenül szüksége van

Vállalkozások és cégek székhely nélkül nem működhetnek.

Játék kereskedelem napjainkban

Játék kereskedelem napjainkban

A játékok világa örökzöld, mindig is azok a tárgyak voltak, amik a legjobban képesek megragadni a gyermekek érdeklődését és fantáziáját.