Napelem - naperőművek telepítése

Ha fontolóra vette a naperőművek telepítésének ötletét, és különféle lehetőségeket tanulmányozott, akkor rendkívül meggyőző adatokkal találkozhatott.
Napelem - naperőművek telepítése

Ugyanis ha teljes mértékben ki tudnánk használni a Föld teljes napsugárzását, akkor a föld lakosságának éves áramszükséglete kielégítéséhez elég lenne egy órát begyűjteni azt.

Ez persze lehetetlen, mert például így bolygónk egy órán keresztül teljesen sötét lenne, és nem tudunk ekkora erőművet építeni, de elméletileg ez a példa azt mutatja, hogy hatalmas potenciál rejlik a napenergia felhasználásában.

A napenergia megújuló energiaforrásként történő felhasználásával kiválthatók a villamosenergia számlák, akár teljesen függetlenedhetünk az áramszolgáltatótól. A háztartásokra – és vállalkozásokra - jelenleg Magyarországon a szaldó elszámolás vonatkozik 50 kW-os teljesítményig. Ez azt jelenti, hogy ad-vesz mérőórát szerel fel a szolgáltató és a megtermelt, illetve elfogyasztott villamosenergia különbségét kell megfizetni. Megfelelő méret esetén a villanyszámla majdnem nulla forint, és egy kicsit nagyobb méretű kiserőmű esetén az áramszolgáltató még a biztosított többletenergiát is átveszi, kifizeti.

Ha egyáltalán nem akar szerződést kötni egy villamosenergia-szolgáltatóval, vagy valamilyen oknál fogva - például az épület túl messze van a távvezetéktől, és magasak a hálózati csatlakozás költségei -, akkor akár teljes önálló rendszert is üzembe helyezhet. Ez az úgynevezett "sziget üzemmód".

Ebben az esetben a telepített napelemes rendszert fel kell szerelni energiatároló eszközökkel a naperőmű által termelt fel nem használt villamos energia tárolására. Az átgondolt rendszerek használatával, például az elektromos fűtésre és a vízmelegítésre való áttéréssel szinte teljes egészében csökkentheti a rezsiköltségeket.

Értéknövelő beruházás

Egyre inkább azt látjuk, hogy az újonnan épült ingatlanok már napelemes rendszerrel vannak felszerelve, és a modern családi házakra, amelyek nagy felújításon estek át, napelemeket telepítenek.

Ennek oka, hogy a napelemes rendszer telepítése nemcsak fontos lépés a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés felé, hanem kiváló befektetés is, ráadásul jelentősen növeli az ingatlan értékét.

Hazánkban egyébként az új építésű házaknál már rendelet írja elő a megújuló energia arányát: a közel nulla energiaigényű követelményeknek megfelelő (röviden KNE) épületekre vonatkozó módosítások közül kiemeljük a 25 % megújuló energia részarány teljesítésére vonatkozó változást.

Kapcsolódó cikkek

5 hiba, amit elkövethetsz a felújítás során

5 hiba, amit elkövethetsz a felújítás során

Összegyűjtöttünk 5 hibát, amit elkövethetünk felújítás során, de érdemes elkerülni őket, akár tervezés, akár gipszkarton csavar vásárlás során.

Hogyan készüljünk fel a költözésre

Hogyan készüljünk fel a költözésre

Amikor eljön a költözés ideje, talán elgondolkodik azon, hogyan készüljön fel rá.

Megvan a megoldás, ha hatékonyabb fűtést keresel

Hatékonyabb fűtésre vágysz? Megvan a megoldás!

Télen is elbúcsúzhatunk a több rétegnyi zoknitól.