Klíma berendezések – légkondi karbantartás, otthon, házilag?

A csináld magad mozgalom elérte a klímaberendezéseket is. Egyre többen vágnak bele otthon a klíma tisztításba. Megéri?
Klíma berendezések – légkondi karbantartás, otthon, házilag?

Ha csak a megtakarítást nézzük, megérheti a saját magunk által végzett munka, mert a szerelő kiszállási és az óradíja mindenképpen a vállalkozó szellemű házigazda zsebében marad. Egy esetben nem biztos, hogy érdemes belevágni a házilagos karbantartásba és a tisztításba: ez az eset pedig a klímaberendezésnek a garanciájának az elvesztése. Ezért első lépésként érdemes megnézni a klímaberendezés garancia papírjait. Abban le van írva feketén-fehéren, hogy a gyár mit kér a tulajdonostól. Ha a leírtakban benne találtatik, hogy mennyi időnként kell karbantartást és tisztítást végeznie a megbízott szakembernek, akkor azt érdemes betartani. Így a garancia megmarad.

Mielőtt rátérnénk a klíma tisztítására, jó tudni, hogy a hűvös csináló berendezést ésszel kell használni. Az optimális használat azt jelenti, ha a kinti hőmérséklet és a klíma által biztosított között, nincs nagyobb eltérés 5-8 foknál. Ennél nagyobb különbség már káros az egészségre.

A ma használatos klímáknál két területet kell megtisztítani, ennek sokat emlegetett eszköze a klíma tisztító spray. Más, házilagos, olcsó, ”a szomszéd mondta” típusú népi bölcsességet el kell felejteni. A klíma tisztításának az oka, hogy a hideg leadásakor a pára lecsapódik a hűvös felületen, utána pedig gyorsan megjelenik a penészgomba. Ez teszi szagossá a klímát.

A házilag kivitelezett tisztítás első teendője, hogy áramtalanítani kell a klímát, a fedelét felemelve, megtalálható benne a hőt leadó lemezelt felület és a levegőt beszívó rész, a szűrővel. A kivehető szűrőt ki kell venni, és miközben langyos, szappanos vízben kitisztítják és megszárítják, addig be kell vetni a klíma tisztító spray-t. Ez habot képez a felületen, és 15-20 perc szükséges neki, amíg a munkáját elvégzi. Ez követően a beltéri egységen kész a munka.

A külső – általában – a kinti falra szerelt részen a ténykedést érdemes porszívóval végezni. A klímában lévő ventilátor forgásának az ellentétes irányában kell csinálni a porszívózást, így a kikerül belőle a por, a levél darabok, a nyárfa finom bolyha és minden más, amely akadályozza a működését és növeli a fogyasztását.

A szakmákat persze nem kel lebecsülni, mert amíg ön a használati utasítást böngészi vagy a klímatisztításnak néz utána, addig a szakember azonnal tudja hova kell nyúlni, és pikk-pakk megoldja a helyzetet. Ezen felül megcsinálja a gáz nyomásának és más részeknek az ellenőrzését, amelyek elősegítik a berendezés jobb működését.

Benedek Attila

Fotó: gyárak

Ha klíma szerelőt keresel, Budapest, Pécel, Szentendre Dunakeszi, Gödöllő, Gyál, Maglód, Gyömrő, Dunaharaszti, Érd, Budaörs, Kistarcsa környékén, őt ajánljuk.

Kapcsolódó cikkek

Miért jó a clean eating diéta?

Miért jó a clean eating diéta?

A tiszta étkezés előnyeit mutatjuk be.

fogmosás, vérnyomás - Bizonyították a kapcsolatot a vérnyomás és a fog között

Kutatás bizonyítja, hogy kapcsolat van a fogmosások hossza és a vérnyomás között

Az American Heart Association kutatói szerint összefüggésbe hozható a fogunk állapota a vérnyomásunk ingadozásával.

Segíthet a szauna a fogyásban?

Segíthet a szauna a fogyásban?

A szauna valóban segíthet a fogyásban? Igen, segíthet.